Deniz yükselecek, Türkiye'de binlerce adres su altında kalacak !

Deniz yükselecek, Türkiye'de binlerce adres su altında kalacak !

İklim anlaşması başarılı olursa 600 bin Türk, su altında kalmaktan kurtarılacak..

Fransa'nın başkenti Paris'teki İklim Zirvesi'nde küresel ısınmayı 1,5 derecenin altında tutulması yönünde anlaşma sağlanmıştı. Hedef gerçekleşirse deniz seviyesinde beklenen yükselme de yarı yarıya azalacak. Bu durumdan çok sayıda büyük şehri deniz seviyesinde olan Türkiye'de olumlu yönde etkilenecek.

Climate Central (İklim Merkezi)'in yaptığı çalışmaya göre İstanbul, İzmir, İzmit, Mersin gibi illerde seviye yükselmesinden etkilenecek kişi sayısı 1,9 milyondan 1,3 milyona düşecek. Zaman'dan Gürhan Savgı'nın haberine göre raporun yazarlarından ünlü iklim bilimci Benjamin Strauss “2°C ile  1,5°C'nin deniz seviyelerine etkisi arasındaki fark, özellikle büyük şehirler ve ada devletleri için oldukça kritik. Paris Anlaşması'nda gösterilen 1.5°C olarak gösterilen niyet ve isteklilik oldukça önemli.” diyor.

İklim Merkezi, kamuoyunu iklim değişikliği konusunda gelişmeler hakkında bilgilendirmek için kurulan bir araştırma merkezi. Özellikle iklim bilimi, enerji, deniz seviyesi ve kuraklık gibi konularda yaptıkları yayınlar ile tanınıyor. 

İklim Merkezi'nin, Kasım 2015'te, “Mapping Choices: Carbon, Climate and Rising Seas Our Global Legacy (Tercihlerimizin Haritası: Küresel Mirasımız'da Karbon, İklim, Deniz Seviyesinde Yükselme)” adıyla yayımladığı rapor dünyada büyük yankı uyandırmıştı.

Raporda; Paris'te bir anlaşma olmazsa küresel ısınmanın  4°C dereceye varması sebebiyle  deniz seviyesinde 6 metrelik yükseleceği belirtilmişti. Bu durumun  470 ile 760 milyon insanın yaşadığı yerleri sular altında bırakacağı uyarısı yapılmıştı.

Uygulanan bir anlaşma halinde ise deniz seviyesindeki yükselmenin 3 metreye düşeceği ve etkilenen insan sayısının 130 milyona düşeceği ifade ediliyordu. Raporun  Türkiye'ye özel bölümünde ise 1.9 milyon insanın yaşadığı yerlerin su altında kalma riski olduğu kaydediliyordu.

Paris Anlaşması ile beraber, İklim Merkezi yeni bir analiz yayınladı. Ülkelerin, Ulusal Katkı Beyanı ile Paris Anlaşması'ndaki iklim değişikliğini 1,5 °C derecede sınırlandırılması niyeti üzerinden yapılan analiz zararların azaldığını gösteriyor.

Yeni değerlendirmeye göre 1,5 °C'lik artış 600 binlik bir azalmayla  Türkiye'de 1,3 milyon insanın hayatını etkileyeceğini gösteriyor. Böylece uzun vadede İzmir, Kocaeli, Mersin gibi kıyı şehirlerinde yaşayan  ve diğer birçok kentsel alanda riskleri yarıdan fazla düşecek.

1-379.jpeg2-163.jpeg3-075.jpeg