Devlet üniversiteleri yurtdışında akademik birim kurabilecek

Devlet üniversiteleri yurtdışında akademik birim kurabilecek
Güncelleme:

Son çıkarılan 694 sayılı KHK ile, devlet üniversiteleri yurtdışında akademik birim ve bu kapsamda ihtiyaç duyulacak tesisler kurabilecek.

25 Ağustos tarihli 694 sayılı KHK Resmi Gazete’de yayınlandı. KHK’da yer alanan karara göre, Türkiye’deki devlet üniversiteleri, Türkiye Maarif Vakıfı’nın önerisi, Yükseköğretim Kurulu’nun olumlu görüşü ve Bakanlar Kurulu kararıyla yurtdışında akademik birimler ve bu kapsamda ihtiyaç duyulan sosyal tesisler kurabilir.
Bu maddenin uygulanmasıyla ilgili usul ve esaslar Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Türkiye Maarif Vakfı’nın görüşleri alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.

GÖREVİNE İADE EDİLEN AKADEMİSYENLER ÜÇ BÜYÜK ŞEHİRDE ÇALIŞAMAYACAK

Diğer yandan yeni KHK’ya göre görevine iade edilen akademisyenler, İstanbul, Ankara ve İzmir dışında, öncelikli olarak 2006’dan sonra kurulan üniversitelerde işlerine dönecek. KHK’nın konuyla ilgili maddesi şöyle: “Yükseköğretim kurumlarında kamu görevinden çıkarılan öğretim elemanlarına ilişkin kamu görevine iade kararı alınması halinde karar, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na bildirilir. Bunların atama teklifleri; Ankara, İstanbul, İzmir illeri dışında ve 2006 yılından sonra kurulan yükseköğretim kurumlarına öncelik verilmek kaydıyla, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından kamu görevinden çıkarıldığı yükseköğretim kurumu haricinde tespit edilecek yükseköğretim kurumlarından birine önceki kadro unvanlarına uygun olarak onbeş gün içinde yapılır. Bu fıkra kapsamında yükseköğretim kurumlarına atama yapılması yapılanların kadroları, başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin tamamlandığı tarih itibariyle ihdas edilerek, 2/9/1983 tarihli ve 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerin ilgili yükseköğretim kurumlarına ait bölümlerine eklenmiş sayılır.