Diyanet hata mı yapıyor ? Fazla mı oruç tutuluyor ?

Diyanet hata mı yapıyor ? Fazla mı oruç tutuluyor ?
Güncelleme:

Süleymaniye Vakfı ile Diyanet İşleri, yine bir Ramazan'da daha karşı karşıya geldi.

Ramazanda tutulan orucun süresi yine tartışma yarattı. Sahur ve iftar vakitleriyle ilgili daha önce kutuplara giderek bilimsel çalışmalar yapan ilahiyatçı Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır’ın başkanı olduğu Süleymaniye Vakfı Diyanet İşleri Başkanlığı’na bir mektup yazdı. Vatan'dan İlker Akgüngör'ün haberine göre Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır imzalı mektupta, Diyanet’in erken sahur ve vakitsiz sabah namazı yüzünden vebale girdiği belirtildi:

“Takviminizde seher vakti yani fecr-i kâzib yer almadığı için ramazan boyunca sahur yemeğini gecenin ortasında yedirerek insanların hem sağlığını tehlikeye atıyor hem de sabah namazını yanlış zamanda kıldırarak vebale giriyorsunuz.”

Mektupta, gecenin bölümlerini dikkate almayan Diyanet’in, takvimin özellikle 45 derece enlemin kuzeyinde yaşayan Müslümanların orucunu ve namazını büyük bir sıkıntı kaynağı haline getirdiği söyleyen Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, Vatan gazetesine şunları söyledi:

“Diyanet saati, sahuru en az 1 saat 10 dakika önce bitiriyor. Ramazanın ilk günü İstanbul için bu fark 1 saat 15 dakikaydı. Her gün, kuzeye ve güneye doğru gittikçe bu süre değişiyor. Bugün İstanbullular 1 saat 14 dakika fazla oruç tutuyor. Ben bu sabah 04.42’ye kadar yemeğimi yedim (Diyanet’in sahur saati 03.28’de bitiyor) ve sonra sabah namazımı kıldım.”

Prof. Bayındır, camilerde vakit girmeden sabah namazı kılındığını da belirtiyor:

“Şu anda camilerde sabah namazı değil teheccüt namazı kılınıyor. O saatte sabah namazı olmaz. Namazı erkenden vakit girmeden kıldırıyorlar. Sahur yemeği, yenmesi gereken vakitte sabah namazı kılınıyor. Diyanet’in elinde bir şey varsa açıklasın. Ama olmayan bir şeyi açıklayamazlar. Diyanet’in yaptığı 2x2=10 demek gibi bir şey. Bunun bilimsel ve dini olarak doğru olma ihtimali yok. Sadece inat ediyorlar. Ben Diyanet’te çalışırken de onların vakitlerine uymadım. 33 yıldır kendi hesaplamalarımla oruç tutuyorum. O zaman da bunu biliyorlardı.”

Erken sahur çok zararlı

Abdülaziz Bayındır erken sahurun vücudun biyolojik saatine de ters olduğunu ve bunun sağlık açısından zararlı olduğunu söylüyor:

“Bu saatte yapılan sahur, sağlık açısından da çok zararlı. Dr. Hakan Ertok’un bu konuda çalışması var. Bize hasta olup bizim saate göre orucunu rahatça tutan kişilerin mektupları geliyor. Diyanet’in sahur vakti vücudun biyolojik saatine de ters. Çünkü doktorların çalışmalarına göre vücut o saatte hormonlar ve insülin salgılıyor. Böylece yemeği rahatça hazmediyor. Ama ondan önce vücut uyku halinde olduğu ve yemeği hazmedemediği için insan sabah ağzı leş gibi kalkıyor.”