Erdoğan bu sarayı beğenmedi

Erdoğan bu sarayı beğenmedi

Gine'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ye­ni bir cum­hur­baş­kan­lı­ğı sa­ra­yı ya­pıl­ma­sı­nı tav­si­ye et­ti.

Cum­hur­baş­ka­nı Re­cep Tay­yip Er­do­ğan’ın, Af­ri­ka­’da baş­kan­lık sis­te­miy­le yö­ne­ti­len ül­ke­le­re yap­tı­ğı “dört ül­ke­lik se­fe­rin” son aya­ğı Gi­ne idi. Er­do­ğa­n’­ın, Gi­ne­’de ken­di­sini ağır­la­yan Dev­let Baş­ka­nı Alp­ha Con­de­’nin gö­rev yap­tı­ğı baş­kan­lık bi­na­sı­nı be­ğen­me­di­ği or­ta­ya çık­tı.  Gi­ne­’ye de ye­ni bir cum­hur­baş­kan­lı­ğı sa­ra­yı ya­pıl­ma­sı­nı tav­si­ye et­ti.

Er­do­ğa­n’­ın dev­let baş­ka­nı ça­lış­ma ofi­si­ni “be­ğen­me­di­ği” Gi­ne de, o çok is­te­di­ği “Baş­kan­lık sis­te­mi” ile yö­ne­ti­li­yor. Ve “Baş­kan­lık sis­te­mi­nin” ha­kim ol­du­ğu Gi­ne­’de, öy­le bir fa­kir­lik var ki, ül­ke­nin an­cak beş­te bi­ri­ne elek­trik ve­ri­le­bi­li­yor.

HAVAALANINDA DERS

10 mil­yon nü­fus­lu ül­ke­de, elek­trik ala­bi­len şans­lı 2 mil­yon ki­şi de sü­rek­li elek­trik ke­sin­ti­le­ri ile ya­şa­mak zo­run­da ka­lı­yor. Du­rum o ka­dar va­him ki, baş­ken­tte öğ­ren­ci­ler, ge­ce­le­ri ders ça­lı­şa­bil­mek için şeh­rin je­ne­ra­tör­ler­le ay­dın­la­tı­lan ha­va­ala­nı­na gi­di­yor, ora­da­ki so­kak lam­ba­la­rı­nın al­tın­da ödevlerini yapıyor.

Ben­zer şe­kil­de, ül­ke­de yi­ne je­ne­ra­tör­ler­le elek­trik sağ­la­nan oto­büs ya da tren gar­la­rın­da da, so­kak lam­ba­la­rı al­tın­da ödev ya­pan, ders ça­lı­şan, ki­tap oku­yan il­ko­kul ya da or­ta­okul ço­cuk­la­rı gör­mek müm­kün.

İÇ­ME SU­YU DA SI­KIN­TI­LI

Ma­den açı­sın­dan çok zen­gin olan, dün­ya­nın en bü­yük bok­sit ma­de­ni üre­ti­ci­si olan Gi­ne­’nin bir baş­ka bü­yük prob­le­mi ise iç­me su­yu. Su kay­nak­la­rı zen­gin olan ül­ke, bu­nu iç­me su­yu ola­rak ev­le­re ge­ti­re­bil­miş de­ğil. Gi­ne nü­fu­su­nun bü­yük bö­lü­mü­nün ev­le­rin­de iç­me su­yu bu­lun­mu­yor. Halk, su ihtiyacını ku­yu­lar­dan ya da ne­hir­ler­den sağ­lı­yor. Zenginlerin evinde ise su depoları bulunuyor.