Erdoğan'ın ''müjdesi''ne itiraz var: ''Sadece zenginlere yarayacak''

Erdoğan'ın ''müjdesi''ne itiraz var: ''Sadece zenginlere yarayacak''
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı konut finansmanı paketlerine uzmanlardan eleştiri geldi. Emlakçı ve uzmanlar, bu adımın yalnızca zengine yarayacağı görüşünde

İstanbul'da ortalama konut fiyatlarının 1 buçuk milyon lirayı aşması üzerine düğmeye basan hükümet, yeni bir paket açıkladı. 9 Mayıs tarihinde kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'müjde' diyerek bir konut kredisi paketi duyurdu. Geri ödemesine ilişkin detayları ortaya çıkan paket, yine düşük gelirli vatandaşta hayal kırıklığı yarattı. Erdoğan'ın açıkladığı paketi değerlendiren uzmanlar ise söz konusu paketin yalnızca zengine yarayacağını belirtiyor.

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde merkezi yerlerde 2 milyon liraya sıfır daire bulmanın çok zor olduğunu söyleyen İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “Bu fiyata 1+1 bulunabilir. İnsanlar 10 yıl boyunca küçük evde oturup aylık 20 bin lira kredi mi ödeyecekler?” dedi.

PAKETLER AÇIKLANDIKÇA FİYATLAR ARTTI

Benzer kredi desteklerinin 2019 ve 2020 yıllarında da yapıldığını hatırlatan Aşa, “2019’da ev fiyatları yüzde 50 artmıştı. O zaman 1.5 milyon konut stoku vardı. 2020’de ise stokun da azalmasının etkisiyle yüzde 100 artmıştı. Şimdi kampanya açıklandığı akşam yüzde 30 artışları gördük” dedi.

Ankara Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Hakan Akçan da “İlk gecede ev fiyatları yüzde 15-30 arttı” dedi. Dünya sıkılaştırıcı para politikası uygularken ucuz kredi ile TL dağıtmanın enflasyonu artıracağını söyleyen ekonomist Dr. Artunç Kocabalkan ise “Zaten parası olanlara ev almayı teşvik edici bir imkân sağlanıyor. Amaç inşaat sektörünü hareketlendirmek. Zengin ev alacak, faturasını enflasyon olarak fakirler ödeyecek” diye konuştu. Veysel Ulusoy ise “A: Açız, enflasyon altında ezildik. B: Ucuz konut kredisi verelim. Beton yiyin” yorumunu yaptı.

'ASIL SORUN ÜRETİM MALİYETİ'

Uygulamanın müteahhitlere de çok faydası olmayacağını söyleyen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, “Müteahhitlerin asıl sorunu üretim maliyetleridir. Bu düşmeden piyasa rahatlamaz. Şimdi, sabit fiyat garantisine destek verileceği söyleniyor ama resmi enflasyonun yüzde 70 olduğu bir ortamda, kim sabit fiyat garantisi verebilir ki? TOKİ’ye üretim yapan kamu müteahhitleri mevcut projelerini bitiremiyorlar fark verilmediği için. Bu gibi kampanyalar yapılırken sektöre de danışılmalı” dedi.

Cumhuriyet