FETÖ'nün finans ayağı mercek altında

FETÖ'nün finans ayağı mercek altında

FETÖ soruşturmasında 4 bin şirket ile doğrudan bağı olduğu tespit edilen 200 isim kıskaca alındı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'nün finans ayağına yönelik operasyon kapsamında örgütün baronları bir bir gözaltına alınırken, şirket zinciri de kıskaca alınıyor. Maliye, İçişleri ve Adalet Bakanlığı'nca FETÖ'ye yakın şirketlere "terörizmin finansmanı" kapsamında ilk etapta örgütle doğrudan bağlantılı 4 bini aşkın şirketin hesaplarının bloke edilerek, kiralık kasaları da dâhil mallarına el konuluyor. Örgüte para aktararak darbe girişiminde doğrudan rol alan şirketlerin 100'ü aşkın ülkedeki mal varlığının dondurulması için de yoğun bir "global finansal diplomasi" başladı. Firmalar üzerinden örgüte doğrudan para aktaran işadamları listesindeki isim sayısı 200'ü geçti.

150 MİLYAR DOLARLIK AĞ

Operasyonlar Türkiye genelinde eş zamanlı sürerken, örgütle bağlantılı işadamları hakkında soruşturma açılıyor. Maliye Bakanlığı da, İçişleri Bakanlığı ve istihbarat birimlerinden gelen bilgiler ışığında örgüte para transferinde rol oynayan şirketleri bir bir ortaya çıkardı. Yaklaşık 150 milyar dolarlık mali büyüklükten söz edilen Paralel Devlet Yapılanması'nın finans ayağını tamamen çökertmeye yönelik adımların ayrıntıları şöyle:

KOMİSYON 24 SAAT ÇALIŞIYOR

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu başkanlığında oluşturduğu komisyon FETÖ'ye destek veren şirketlerin mal varlıkları, banka hesaplarının envanterini çıkardı. Komisyon, emniyet, sağlık, milli eğitim, kredi ve yurtlar kurumu il müdürlükleri uzmanlıklarından da yararlanıyor.

TERÖRÜ FİNANSE ETMEKTEN YARGILANACAKLAR

Terörün finansmanı kapsamında yürütülecek soruşturmalarda örgüte doğrudan destek veren şirket sahipleri teröre yardım ve yataklıktan yargılanacak.

HESAPLAR BLOKE EDİLİYOR

Bankalar ve diğer finans kuruluşlarındaki (kiralık kasalar dâhil) tüm hesaplar bloke ediliyor. Şirketlerin kasasındaki döviz, çekler nakde çevrilerek banka hesabına yatırılıyor. Kapatılan şirket, kuruluşların alacakları borçlulardan usule göre tahsil edilecek.

17-25 Aralık sonrası başka isimlere devredilen arsa, konut gibi varlıklar da devlete geçecek.
Milli Emlak Müdürlüğü FETÖ'ye yakın şirketlerin elindeki bütün gayrimenkulleri geri alıyor. Belediyelerin örgüte yakın kişi, kurumlara yaptı arsa tahsisleri iptal ediliyor.
Bankacılık sisteminden geçmeyen, nakit çalışılan, kuryeler kullanılan, çek-senet ciro edilmesi ile kapalı yürütülen finansal işlemlere yoğunlaşıldı.
Mal varlıklarının dondurulması için ABD ve Avrupa Birliği ile mütekabiliyet esası işletilmeye başladı.
Örgüte para aktaran, kiralama yapan şirketler kapatılacak, bazılarına da kayyum atanarak varlığı korunacak.
Paravan şirketler üzerinden kurulan global bağlantıları da ortaya çıkarılıyor. Bazı şirketlerin de yabancılarla işbirliği yaparak ortaklık yapısını değiştirdiği belirlendi. Şaibeli ortaklık haritaları da çıkarılıyor.
Yurtdışı vakıf, dernek, örgüt birimlerine para aktarmada rol oynayan işadamı sayısının 200'e ulaştığı belirtiliyor.
Örgütün para transferlerini takip için özel bir ekip oluşturuldu. Transferlerin bazı paravan şirketler üzerinden gerçekleştirildiği ihbarı da araştırılmaya başlandı.

Sabah

text-ad
Etiketler işadamları fetö
Yılan balıkları Meksika Körfezi’nden Aydın’a ulaştı Yılan balıkları Meksika Körfezi’nden Aydın’a ulaştı GAİN Medya’ya operasyon: Holding ve şirket yetkilileri gözaltında GAİN Medya’ya operasyon: Holding ve şirket yetkilileri gözaltında Adı af olmasa da teröristlere ''af gibi'' düzenlemelerin ayrıntıları belli oldu Adı af olmasa da teröristlere ''af gibi'' düzenlemelerin ayrıntıları belli oldu Bir ilimiz buz kesti; her yer dondu, uçaklar bile iniş yapamadı! Bir ilimiz buz kesti; her yer dondu, uçaklar bile iniş yapamadı! Konut fiyatlarının en çok yükseldiği şehirlerimiz belli oldu Konut fiyatlarının en çok yükseldiği şehirlerimiz belli oldu Ankara'da gizemli cisim paniği: Gökyüzünden düşen gizemli cisim aranıyor! Ankara'da gizemli cisim paniği: Gökyüzünden düşen gizemli cisim aranıyor! Tüm emeklilerin merak yeni yılın zamlı maaş tablosu ortaya çıktı Tüm emeklilerin merak yeni yılın zamlı maaş tablosu ortaya çıktı Bakan Şimşek ''Vergi borçları silinecek mi ?'' iddialarına yanıt verdi Bakan Şimşek ''Vergi borçları silinecek mi ?'' iddialarına yanıt verdi İstanbul'da meydan savaşı gibi sokak kavgası! Ortalık bir anda savaş alanına döndü! İstanbul'da meydan savaşı gibi sokak kavgası! Ortalık bir anda savaş alanına döndü! Uzak Şehir'in duştaki çok özel sahneye kıyafetli RTÜK önlemi alay konusu oldu! Uzak Şehir'in duştaki çok özel sahneye kıyafetli RTÜK önlemi alay konusu oldu!
Türkiye'nin eşsiz lezzeti Dünyanın En İyi 100 Lezzeti listesine 2'nci sıradan girmeyi başardı! Türkiye'nin eşsiz lezzeti Dünyanın En İyi 100 Lezzeti listesine 2'nci sıradan girmeyi başardı! İçişleri Bakanı'ndan polislere müjde: Polis memurlarının çalışma saatleri değişiyor! İçişleri Bakanı'ndan polislere müjde: Polis memurlarının çalışma saatleri değişiyor! Karadeniz'de işler kızıştı: Rus denizaltısı insansız deniz aracıyla vuruldu! Karadeniz'de işler kızıştı: Rus denizaltısı insansız deniz aracıyla vuruldu! Rıdvan Dilmen transfer bombasını patlattı: ''Lewandowski Süper Lig'e geliyor!'' Rıdvan Dilmen transfer bombasını patlattı: ''Lewandowski Süper Lig'e geliyor!'' Kız öğrencilere öğremenlerinden mide bulandıran taciz: ''Kızım odasından ağlayarak çıktı'' Kız öğrencilere öğremenlerinden mide bulandıran taciz: ''Kızım odasından ağlayarak çıktı'' Korkunç olay! Baba asılı halde, kızı ise yatağında ölü halde bulundu! Korkunç olay! Baba asılı halde, kızı ise yatağında ölü halde bulundu! Cem Küçük'ten olay olacak bir iddia daha: ''O da uyuşturucu testinden geçmeli'' Cem Küçük'ten olay olacak bir iddia daha: ''O da uyuşturucu testinden geçmeli'' Fenerbahçe, ligde 2 maç sonra kazandı; zirve takibinde hata yapmadı! Fenerbahçe, ligde 2 maç sonra kazandı; zirve takibinde hata yapmadı!