GSS borçlarına yeni af hazırlığı

GSS borçlarına yeni af hazırlığı
Güncelleme:

TBMM'ye sunulan 80 maddelik torba yasa teklifi içerisinde GSS prim borçlarının düzenlenmesine ilişkin bir madde de yer aldı. Teklifin onaylanması halinde GSS prim borçlularına af gelecek.

TBMM’ye sunulan 80 maddelik yeni Torba Yasada milyonlarca kişiyi ilgilendiren kritik düzenlemeler yer aldı. Bunlardan en dikkat çekenlerden biri ise Genel Sağlık Sigortası prim borçluları ile ilgili madde oldu.

Buna göre torba yasa teklifindeki 54. madde kapsamında GSS prim borçlularına af gelmesi bekleniyor. Konuyla ilgili madde için torba yasa teklifinde ise şunlar kaydedilmişti:

"MADDE 54- Prim ödeme yükümlüsü kendisi olan vatandaşlarımıza ödeme kolaylığı sağlanması, ekonomik ve sosyal anlamda hayatlarına daha sağlıklı devam etmelerini sağlamak amacıyla yürürlüğe konulan yapılandırma kanunlarından yararlanamayan ya da yararlanmalarına rağmen zorunlu genel sağlık sigortası prim borçlarını ödeyemeyen sigortalılara yönelik kamuya olan borç yüklerini hafifletmek ve sağlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla düzenleme yapılması öngörülmüştür."

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş ise konuya ilişkin, sigortası olmayan tüm vatandaşların GSS primi olarak her ay hanesinde 402 TL borç kaydedildiğini belirterek, “Genel Sağlık Sigortası borcu olan, daha önce yeşil kartlı diyebileceğimiz vatandaşlarımız herhangi bir işte çalışmadığından dolayı her ay hanesine 402 TL GSS primi bir de bunun gecikmiş bir şekilde gecikme zammı var. Birikmiş büyük borçlar var. Ve Torba Kanunda bununla ilgili sürpriz bir madde var. 1 Ocak 2024 tarihine kadar birikmiş GSS prim borçları, bu borçların faizleri ve gecikme cezalarından devlet tamamen vazgeçecek. Devlet artık primlerinin de aslını istemeyecek." ifadelerini kullandı.

İsa Karakaş, bu düzenlemenin şimdiye kadar yapılmış en köklü af düzenlemesi olduğuna da dikkat çekerek kapsamı ile ilgili olarak “1 Ocak 2024’e kadar tahakkuk etmiş olan borçların tamamı silinecek. Hem prim tutarı hem de gecikme cezaları tamamen silinecek.” ifadelerini kullandı.