Hatay'ın işgalini övmüştü... Halil Konakcı için karar verildi

Hatay'ın işgalini övmüştü... Halil Konakcı için karar verildi
Güncelleme:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Hatay’daki Fransız işgalini öven imam Halil Konakcı’yla ilgili yapılan suç duyurusu için “soruşturma yapılmasına yer olmadığına” karar verdi.

Yaptığı her açıklama ile büyük tepki çeken İstanbul Pendik Uluçınar Camisi imamı Halil Konakcı bir vaazında, Hatay’daki Fransız işgalini övmüş, İYİ Parti, Zafer Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi, Konakcı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Cumhuriyet gazetesinden Mehmet Oflaz'ın haberine göre Ankara Cumhuriyet Savcısı E.K., 30 Ekim’de “soruşturma yapılmasına yer olmadığına” karar verdi. Cumhuriyet’in ulaştığı kararda, “iddiaların soyut ve genel nitelik arz ettiği, somut bir bilgi, belge ve delile dayanmadığı” savunuldu. Kararda, “dosyadaki mevcut bilgi ve belgelere göre söz konusu iddiaların soruşturma açılmasını gerektirecek nitelikte olmadığı” iddia edildi.

KONAKCI NE DEMİŞTİ ?

Konakcı, “Hatay’ın çoğunluğu Arap’tır. Kürt ve Arap kardeşlerimiz var orada. Hala da öyle. O zaman da öyleydi. 1938’e kadar Fransız işgalindeydi. ‘Sınırın içinde mi kalsın dışında mı kalsın’ tartışmaları vardı. Ezan yasağı 1932’de geldi. Fransızlar, ezanı Hatay’daki Müslüman köylerinde, camilerinde yasaklamadılar. Yine Fransız işgalindeki Hatay merkezinde, köylerinde ezan ‘Allahü ekber’ diye okundu 1938’e kadar. 1938’de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu. Yani Fransız’ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar” ifadelerini kullanmıştı.

 

Cumhuriyet