İş adamının ölümü AYM'de

İş adamının ölümü AYM'de

İş adamı Necmi Kolaylı'nın ölümü ile ilgili dava AYM'ye taşındı..

İzmitli iş adamı Necmi Kolaylı, 5 yıl önce, Bursa’da, ensesine aldığı bir kurşunla öldü. Olaydan 101 gün sonra, Kolaylı ile birlikte Bursa’ya giden ve olaydan hemen sonra Kolaylı'yı hastaneye götüren mahalle arkadaşı Recai Uyar tutuklandı. Müebbet hapis cezası verilen Uyar için ailesi Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Başvuru dilekçesinde, polisin, Uyar’ın lehine olan bir dizi delili mahkemeden gizlediği; faili meçhul kalan dosyanın Uyar'ın üzerine yıkıldığı savunuldu. Dilekçede ayrıca, Kolaylı’nın yasak aşk yaşadığı evli kadın ile ilgili ise bir soruşturmanın yapılmadığına işaret edildi.

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre İzmit’te baba mesleği olan oto tamirciliği yapan Recai Uyar adına AYM’ye yapılan başvuru dilekçelerinde, dosyadaki bir dizi çelişkiye işaret edildi. Dilekçede, polisin, Uyar lehine olan bir dizi delili mahkemeden gizlediği iddia edildi. Bilirkişiye,  olayla ilgili 2 adet görüntü kaydının verilmediğine işaret edilen dilekçede, faili meçhul kalan bir cinayetin, olaydan 101 gün sonra Uyar’ın üzerine bırakıldığı iddia edildi.

30 YILLIK İKİ ARKADAŞ

AYM’ye sunulan bireysel başvuru dosyalarında olay ile ilgili ayrıntılara yer verildi. Dosyada yer alan bilgilere göre süreç şöyle gelişti:

Oto alım satım işleri yapan Necmi Kolaylı, 31 Ekim 2010 günü saat 19:30’da yanına 30 yıllık arkadaşı Recai Uyar’ı da alarak Bursa’ya gitti. İkili, Kolaylı’nın bir hafta önce pazarlığını yaptıkları otomobili almak üzere yola çıktı. Yol üstü yemek de yiyen ikili 23:40’da otomobili alacakları Yıldırım ilçesindeki Otosansit’e giriş yaptı. Kolaylı, otomobili kullanan arkadaşı Uyar’a yol tarifi yaptı ve aracı alacakları yerin önünde durmasını istedi.

'ENSEM YANDI' DEDİ

Uyar direksiyon başındayken Kolaylı dışarı çıktı ,aracın kapısı açık halde üstünü düzeltmeye başladı. Yüzü otomobildeki Uyar’a dönük olan Kolaylı pantolonunu düzelttiği sırada bir ses yankılandı. ‘Yandaki Trafo patladı herhalde’ diye söylenen Kolaylı bir yandan da elini ensesine götürdü. ‘Bana bir şey oldu; ensem yandı’ diyen Kolaylı’ya arkadaşı Uyar ‘Bu trafo sesine benzemiyor’ diyerek yanına gitti. Gece karanlığında kimseyi göremedi.

HASTANEYE BİLİNCİ AÇIK GİTTİ

Uyar da Kolaylı’nın ensesine dokundu ve eline sarı bir sıvı denk geldi. Ancak, her ikisi de tam olarak ne olduğunu anlam veremeden hastanenin yolunu tuttu. Uyar, gidebilecekleri bir hastane ararken, Kolaylı, eli ile Uyar’ın dizine vurarak ‘merak etme bir şeyim yok’ dedi. Bursa  Devlet Hastanesinin acil kapısına yanaşan Uyar sağlıkgörevlilerine seslenirken Kolaylı da otomobilden kendi imkânı ile indi getirilen tekerlekli sandalyeye oturdu.

Kolaylı, durumu kötü olmayan hastaların alındığı sarı noktaya alındı. Acil Servisin içi hasta doluydu.. Hemşire kendinde olan ve vurulduğu anlaşılmayan, yarası kanamayan ancak sarı bir sızıntı olan Kolaylı’yı aşağıda bulunan  röntgene  kurşun sıyırıp geçmiş mi görelim diye gönderdi. Uyar Kolaylı’nın görüşmediği ailesini arayıp haber vermek istediyse de  telefona cevap verilmemesi üzerine Bursa da zaman zaman iş yaptığı  ve olaydan 10 gün önce de İnegö’lde kaza geçiren oğlunun yanına kendisinden önce gidip yardım eden  arkadaşını  arayarak Hastaneye gelip yaralıya kendisi polis tarafaından serbest bırakılana kadar yardımcı olmasını rica etti. O arada Hastaneye gelen Cinayet Masası Uyar ı alarak olay yerine gitti. Bu arada KOLAYLI  fenalaşarak komaya girdi ve doktor çağırıldığında kendinde değildi ,37 gün boyunca tedavi gördüyse de kurtarılamadı.

KAMERA KAYITLARI İZLENDİ

Kriminal incelemede 7,65 mm çapındaki mermi çekirdeğinin Browning marka bulunamayan bir silaha ait olduğu belirlendi. Çevredeki  bir işyerinin kameraları izlendi. Bu kamerada  iki kişinin koşarak olay yerinden kaçtıkları görülüyordu.

OLAYDAN 101 GÜN SONRA TUTUKLANDI

24 saat gözetim altında tutulan Uyar Hastanenin içinde ve dışında  bulunan kamera görüntü kayıtları ve yol üzerinde uğranılan kamera görüntü kayıtları  izlenerek  ertesi gün serbest bırakıldı.  Kolaylı 6 Aralık günü yaşamını yitirdi. Kolaylı’nın tedavisinin yapıldığı 37 gün boyunca Uyar ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadı. Olaydan 101 gün sonra ise, Uyar, ailesi ile bir yere gitmek üzereyken gözaltına alındı; çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Bursa H Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulan Uyar, Kolaylı’yı kendisinin öldürmediğini ifade ederek, kurşunun nerden geldiğini bilmediğini, Kolaylı’yı hastaneye götürdüğü sırada bilincinin açık olduğunu söyledi. Uyar,  her savunmasında, suçsuz olduğunu ifade ederek, “Necmi ağabeyi ben öldürmedim. Yıllarca aynı mahallede yaşadık. Böyle bir şey yapmam için ortada bir sebep de yok. Üstelik, o gün ben Bursa’ya gitmek istemedim ama Necmi ağabeyi de kıramadım. Ne benim üzerimde ne Necmi ağabeyin üzerinde silah yoktu” dedi.

MÜEBBET HAPİS CEZASI VERİLDİ

Uyar polisin 4 adet kamera görüntü kaydı aldığını, izlediğini ve beyanlarının doğruluğu görülünce serbest  bırakıldığını savundu. İddia edilen kamera görüntü kayıtlarının hiçbiri dosyaya konulmadan dava açılmıştı. Duruşmalar sırasında,   dosyaya konulmayan ve Mahkemeye de yok denilen bu kayıtların ikisi gizlenemez hale gelince   dosyaya gönderildi .Ayrıca  UYAR ın  savunmasına göre maktülün  olay sırasında üzerinde bulunan semtteki ayakkabı boyacısı üzerine kayıtlı olan gizli hat da polis tarafından tespit edilmesine rağmen  soruşturma kayıtlarına geçirilmemiş ve gizlenmişti. Bu hatla evli sevgilisiyle görüşen maktül  olay günü de yola çıkana kadar  evli sevgilisiyle sürekli görüşme yapmıştı. Polis hattı olay sonrası maktülün çocuklarına vermişti ve bu durum  ilk duruşmada maktülün oğlu tarafından  da Mahkemede  doğrulanmıştı. Ancak Mahkeme  tüm bu karartma ve gizleme olayı duruşma tutanaklarından bugün dahi görülmesine rağmen  UYAR a savunma hakkı vermedi. UYAR ın hiçbir delili toplanmadı ve bilirkişi delili de karartıldı ve tüm bu karartma ve delil gizleme olayları da Mahkeme Kararına  geçirilmeyip Yargıtaydan gizlendi.Acil Servisteki ,Hastanedeki tanıklar bile ciddi olarak araştırılıp dinlenmedi. Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Uyar’a  KOLAYLI yı  öldürmekten müebbet hapis ve 7 yıl 6 ay da yağma suçundan hapis cezası verdi. 7 yıl 6 aylık hapsin gerekçesini ise Kolaylı’nın bulunamayan 20 bin TL’si oldu.