İstinaftan Hrant Dink kararı

İstinaftan Hrant Dink kararı
Güncelleme:

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’ne yapılan istinaf başvurusunun incelemesi tamamlandı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmali olan kamu görevlilerinin de bulunduğu davayla ilgili hem Dink ailesi hem de bazı sanıkların yaptığı istinaf başvurusunun incelemesini tamamladı. 

Sabah'ın haberine göre İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geçen yıl mart ayında 6'sı tutuklu, 13'ü firari 76 sanığın yargılandığı dava, karara bağlandı. Aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer Ramazan Akyürek, 'tasarlayarak adam öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alırken toplamda 26 sanık hakkında çeşitli hapis oranlarında hapis cezaları verildi. 37 sanık beraat ederken, 13 sanığın ise firari olmaları nedeniyle dosyaları ayrıldı.

FETÖ DİNK CİNAYETİNİN İŞLENMESİNİ SAĞLADI

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün yol verdiği cinayet olarak olan Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmali olan kamu görevlileriyle ilgili yerel mahkemenin 61 sanık hakkında verdiği hapis cezaları ve beraat kararlarını onadı. BAM 2. Ceza Dairesi böylece İstanbul 14. Ceza Dairesi'nin verdiği, FETÖ'nün cinayetin azmettirici ve faillerini destekleyerek, Dink cinayetinin işlenmesini sağladığına ilişkin verdiği kararın yerinde olduğuna hükmetmiş oldu.

11 SANIK HAKKINDA TUTUKLULUĞA DEVAM KARARI

Aralarında eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Fox TV eski haber müdürü Ercan Gün ve eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in de bulunduğu 11 sanık hakkında tutukluluk hallerinin devamına hükmedildi.

ÖRGÜT DELİL VE RAPORLARI GİZLEDİ CİNAYETE YOL VERDİ

Bilindiği üzere yerel mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, cinayetin önlenmesini sağlayacak deliller, haber mekanizmaları ve raporlar gizlendiğine dikkat çekmişti. Karara göre, cinayet anına dek failler takip edildi. Cinayet sonrası ise delil karartılarak örgütün izleri temizlendi. Kararda, FETÖ'nün yıkıcı emelleri doğrultusunda cinayetin işlenmesini sağladığı vurgulandı.

CİNAYET GÜLEN'İN TALİMATIYLA İŞLENDİ

Mahkemenin geçtiğimiz yıl verdiği gerekçeli kararda örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in cinayetteki rolüne de yer verilmişti. Kararda, cinayetin örgütün kurucusu ve yöneticisi Fetullah Gülen ve oluşturduğu örgüt yönetim piramidinin sevk ve idaresi, emir ve talimatlarıyla gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.