Kapadokya için tartışılan Cumhurbaşkanlığı kararı Danıştay'dan döndü

Kapadokya için tartışılan Cumhurbaşkanlığı kararı Danıştay'dan döndü
Güncelleme:

Danıştay 6’ncı Daire, Nevşehir Kalesi ve çevresinin, "Yenileme Alanı" olarak belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararının yürütmesini durdurdu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Kapadokya’da Nevşehir Kalesi ve çevresinin Cumhurbaşkanlığı kararı ile yenileme alanı olarak belirlemesini yargıya taşıdı.

Danıştay 6’ncı Daire, Nevşehir Kalesi ve çevresinin "Yenileme Alanı" olarak belirlenmesine ilişkin 08/01/2020 tarih ve 31002 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 07/01/2020 tarih ve 2035 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yürütmesini durdurdu.

‘HAKLILIĞIMIZ TESCİL EDİLMİŞ OLDU’

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Kapadokya bölgesinin tamamının yapılaşma tehdidi altında bulunduğunu belirtti. Daha önce de Nevşehir Kalesi ve çevresinin “kazı ve temizlik” adı altında çok kültürlü yapısından arındırıldığını ve alanda bulunan eserlerin yok edildiğini belirten Candan şunları kaydetti:

 “Daha sonra bölgede Cumhurbaşkanı kararıyla Nevşehir Kale ve çevresini yenileme alanı olarak belirlediler. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, turizm adı altında betonlaştırma getiren bu kararı da yargıya taşıdık. Bilirkişi raporunda, UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki SİT alanı Nevşehir ve Kale ve çevresinin; nesnel, teknik ve bilimsel gerekçeler ortaya konulmadan yenileme alanı olarak belirlemesinin uygun olmadığı yönünde görüş sunuldu. Mahkeme de bilirkişi raporunu esas alarak, Nevşehir Kalesi ve çevresinin "Yenileme Alanı" olarak belirlenmesine ilişkin 08/01/2020 tarih ve 31002 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 07/01/2020 tarih ve 2035 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yürütmesini durdurdu. Haklılığımız bir kez daha yargı kararıyla tescil edilmiş oldu.”