Karşılaştırmalı seçim anketinden dikkat çeken sonuçlar

Karşılaştırmalı seçim anketinden dikkat çeken sonuçlar
Güncelleme:

Optimar Araştırma şirketi yerel seçimlere kısa bir süre kala yaptığı "bugün bir genel seçim olsa" ve "CHP - DEM arasındaki kent uzlaşısı kararı" anketinin sonuçlarını açıkladı.

Hem 14 Mayıs hem de 28 Mayıs seçimlerini en doğru tahmin eden anket firmalarının arasında yer alan Optimar, Şubat ayı seçim anketi sonuçlarını açıkladı.

Optimar'ın yerel seçimler öncesinde partilerin bir önceki seçimlerdeki oy oranlarındaki değişimi gözlemlemek için yaptığı "bugün bir genel seçim olsa..." anketinden dikkat çeken sonuçlar çıktı.

İşte Optimar'ın seçmene "Bugün bir genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" diye sorduğu Şubat ayı seçim anketinin sonucu ve partilerin oy oranları:

AK Parti yüzde 36.8,
AK Parti 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 36,30 oy aldı.

CHP yüzde 25.2,
CHP 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 25,80 oy aldı.

MHP yüzde 8.4,
MHP bir önceki seçimde yüzde 10,30 oy aldı.

İYİ Parti yüzde 5.9,
İYİ Parti bir önceki seçimde yüzde 9,90 oy aldı.

DEM Parti yüzde 5.2,
DEM Parti bir önceki seçimde yüzde 9 oy aldı.

YRP yüzde 4.7,
Yeniden Refah Partisi bir önceki seçimde yüzde 2,90 oy aldı.

TİP yüzde 4,
TİP bir önceki seçimde yüzde 1,80 oy aldı.

Memleket Partisi yüzde 3.2,
Memleket Partisi bir önceki seçimde yüzde 1 oy aldı.

Zafer Partisi yüzde 2.8,
Zafer Partisi bir önceki seçimde yüzde 2,23 oy aldı.

BBP yüzde 1.5,
BBP bir önceki seçimde yüzde 1 oy aldı.

Diğer yüzde 2.4

CHP ile DEM'in Esenyurt ittifakı da seçmene soruldu

Öte yandan Optimar'ın seçim anketinde CHP ile DEM Parti arasındaki İstanbul'un Esenyurt ilçesi için yapılan "kent uzlaşısı" da seçmene soruldu.

CHP, Esenyurt adayını DEM Parti’nin de itiraz etmeyeceği bir isimle değiştirdi. Öte yandan DEM Parti, İstanbul’un birçok ilçesinde de aday çıkarmadı ancak bu durumun CHP ile DEM Parti arasında bir ‘ittifak’ olup olmadığı tartışmaları ise sürüyor.

Optimar Araştırma'nın 17-21 Şubat 2024 tarihleri arasında 26 ilde 2 bin kişiyle yaptığı "Türkiye'nin Nabzı" anketinde katılımcılara "CHP'nin DEM Parti ile yürüttüğü adı kent uzlaşısı olan siyasi işbirliği sizce yeni bir ittifak mı?" sorusuna toplumun yüzde 58.6'sı "Evet" cevabını veriyor. Hayır diyenlerin oranı ise yüzde 41.4.

Bu konuda CHP ile DEM seçmenleri arasındaki fark da ilginç. CHP'lilerin yüzde 48.4'ü, DEM Partililerin ise yüzde 75'i bunun bir ittifak olduğunu söylüyor. İttifakı doğru bulanların oranı da sadece yüzde 23.4. Yanlış bulanların oranı ise yüzde 76.6.

Ankete katılanlara göre DEM Parti ile CHP'nin 'şehir ittifakı'nın başarı oranı da bir hayli düşük: Yüzde 27. Başarısız olacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 73... Optimar Başkanı Hilmi Daşdemir, "DEM Parti’nin İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nu desteklemesi, İmamoğlu’nun kazanmasına avantaj sağlar ama kazanmasını garantiler mi bilmiyorum.” dedi.

Optimar Araştırma şirketi yerel seçimlere kısa bir süre kala yaptığı

Optimar Araştırma şirketi yerel seçimlere kısa bir süre kala yaptığı

Optimar Araştırma şirketi yerel seçimlere kısa bir süre kala yaptığı

Optimar Araştırma şirketi yerel seçimlere kısa bir süre kala yaptığı