Kore gazisini 66 yıl sonra arayıp buldular

Kore gazisini 66 yıl sonra arayıp buldular

Kırklareli Huzurevi sakinlerinden Kore gazisi Mustafa Adıgüzel'e, 66 yıl sonra 8 bin kilometre uzaktan gelen kahramanlık madalyası, en güzel vefa örneği oldu .

Kırklareli Huzurevi sakinlerinden Kore gazisi Mustafa Adıgüzel 8 bin kilometre öteden 66 yıl sonra gelen kahramanlık madalyası ile büyük mutluluk yaşadı.

Kuzey ve Güney Kore arasında 1950 yılında başlayan savaşta, hükümetin Güney Kore'ye asker gönderme kararı alması üzerine, 17 Eylül 1950'de 1. Türk Tugayı İskenderun Limanı'ndan hareket ederek, ekim ortalarında Busan limanına ulaşmıştı.

Güney Kore'ye giden tugayda görevli Edirneli Mustafa Adıgüzel de Kanuri muharebesine katılan binlerce Türk askerinden biriydi. Silah arkadaşlarından bazıları şehit düşmüş, yaralanınca gazi olan diğer silah arkadaşları gibi tedavisi sonrası Güney Koreliler tarafından kahramanca uğurlanmıştı.

Güney Kore devleti, vücuduna aldığı yarayı kahramanlık nişanesi olarak gören Mustafa Adıgüzel'i unutmadığını 66 yıl sonra gösterdi. Yaklaşık 8 bin kilometre uzaktan gönderilen kahramanlık madalyası, 86 yaşındaki gazi Adıgüzel'e 4 yıldır yaşadığı huzurevinde törenle verildi.

Yürümekte zorluk çeken Adıgüzel, binlerce kilometre ötede kahramanlık destanı yazan Türk ordusunun bir neferi olarak kahramanlık madalyası ve şiltini odasının en güzel yerinde saklayacağını dile getirdi. 

"Mazlum bir halkın kahramanlığını kazandık"

Edirne Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Bilgin Özbaş, Kırklareli Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Vekili Çiğdem Cerit, Edirne Muharip Gaziler Derneği Başkanı İbrahim Çalış'ın elinden aldığı madalya ve şilt ile duygulanan Adıgüzel, savaşta zor günler geçirdiklerini ancak mazlum bir halkın kahramanlığını kazandıklarını söyledi.

AA