Maden faciasında şok ifadeler !

Maden faciasında şok ifadeler !

"Olaydan önceki vardiyada durumu söylediğim şefimiz, 'Devam et oğlum, oh oh kömür de çok' dedi. Çalıştığım yerin arkası boşluğa çıkacak gibiydi"

Karaman’ın Ermenek ilçesinde 18 işçiye mezar olan maden faciasına ilişkin davanın üçüncü duruşması devam ediyor. Duruşmaya ocakta usta olarak çalışan bir tanığın ifadeleri damgasını vurdu. Ocakta usta olarak çalışan Öndür: “Korkarak çalışıyordum. Kömürde aşırı derecede gevşeme olduğu için bir yerin delineceğini düşünüyor, bir an üzerime dağ gelecekmiş gibi hissediyordum” dedi. Olaydan önceki vardiyada durumu şefe ilettiğini belirten Öndür “Bana ‘Devam et oğlum, oh oh kömür de çok’ dedi. Çalıştığım yerin arkası boşluğa çıkacak gibiydi” iddiasında bulundu.

USTA ÖNDER’İN İFADESİ ŞOK ETTİ

18 işçinin yaşamını yitirdiği Ermenek’teki maden ocağı faciasıyla ilgili 3′ü tutuklu toplam 16 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşmasına devam edildi. Ermenek Ağır Ceza Mahkemesinde başlayan üçüncü duruşmanın bugünkü oturumunda madende usta olarak çalışan İbrahim Öner’in ifadesi dinlendi. Önden müfettişler gelmeden önce madende bazı bölümlerin barajlama yapılarak kapatıldığını savundu. Böylelikle çalışılan yerlerin gizlendiğini iddia eden İbrahum Öner, denetleme sonrası söz konusu yerlerin yeniden açıldığını anlattı. Maden mühendisi Cemile Karaca ise bu iddiaları yalanladı.

“OH OH İYİ KÖMÜR ÇOK”

Mühendis Yavuz Özsoy’un kazadan 15 gün önce kendilerine ufak bir suya rastlanabileceğini ve böyle bir durumla karşılaşıması durumunda hemen oranın terk edilmesini söylediğini aktaran Öndür, şunları söyledi: “Korkarak çalışıyordum. Kömürde aşırı derecede gevşeme olduğu için bir yerin delineceğini düşünüyor, bir an üzerime dağ gelecekmiş gibi hissediyordum. Olaydan önceki vardiyada durumu söylediğim şefimiz, ‘Devam et oğlum, oh oh kömür de çok’ dedi. Çalıştığım yerin arkası boşluğa çıkacak gibiydi. Müfettişler gelmeden önce tehlikeli yerler kapatılıyor, müfettişler gidince de devam ediliyordu. İşçileri az gösterip, maden sahasını barajlarla kapatarak, çalışılan alanı küçük gösteriyorlardı.”

“O KADAR BİLSEM MÜHENDİS OLURDUM”

Sanık avukatlarının teknik konularda sorular sorması üzerine ise Öndür, “O kadar bilsem mühendis olurdum” yanıtını verdi. Konuşması bittikten sonra Öndür’e, eşini kaybeden Fadime Haznedar, “Doğru söylediğin için teşekkür ederim abi” diye teşekkür etti.

GERGİNLİK YAŞANDI

Taraf avukatları arasında, tanıklara yöneltilen bazı soruların “davayla ilgisi olmadığı” gerekçesiyle kısa süreli gerginlik yaşandı.