AK Parti Çelik ateş püskürdü !

AK Parti Çelik ateş püskürdü !

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AB, Suriye ve milli maç konuları hakkında açıklama yaptı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında AK Parti Genel Merkezi'nde toplanan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sona erdi.

Avrupa Birliği'nin (AB) genişlemeden sorumlu yetkilisi Johannes Hahn, yıl sonuna kadar Ankara ile durmuş olan AB üyelik görüşmelerine yeniden başlamayı önereceğini söylemişti. Hahn, AB sınırlarında bir "dost çemberi" oluşturma çabaları çerçevesindeki girişimlerinin bir parçası olarak AB-Türkiye zirvesinde Avrupa'ya mülteci akışını azaltmayı öngören bir anlaşmanın sağlanmasının da olası olduğunu savunmuştu.

Türkiye'den bu açıklamalara çok önemli bir yanıt geldi... Ak Parti sözcüsü Ömer Çelik şöyle konuştu:

Türkiye ile ilişkilerin canlandırılması konusunda AB'nin geç kaldığını düşünüyoruz. O açıklamada beni en çok rahatsız eden kavram dost çemberi kavramı oldu. Bizi eşit unsur olarak değerlendirmek yerine protez gibi değerlendirilmesine iyi gözle bakmayız. Türkiye kimsenin tampon bölgesi değildir. Türkiye Avrupa güvenliğinin protezi değildir.

TÜRKİYE BİR TAMPON BÖLGE, TOPLAMA KAMPI DEĞİLDİR

Mesele sadece Suriye ise bu çok vizyoner bir yaklaşım olmaz. Türkiye kimsenin güvenlik için tampon bölgesi değildir. Türkiye bir toplama kampı değildir. Sığınmacılara karşı fasıl yaklaşımı yanlış olur.
 
DOST ÇEMBERİ SÖZÜ...
 
'Dost çemberi' sözü ikinci dünya savaşı yıllarındaki hayat çemberi sözünü hatırlatıyor ve çok tehlikeli bir kavramı çağrıştırabilir. Türkiye kimsenin refahı, güvenliği için tampon değildir.
 
Türkiye Avrupa güvenliğinin bir protezi değildir. Türkiye AB ilişkilerinin canlandırılmasını mülteci meselesine indirgiyorlarsa bu da yanlıştır.  Sığınmacılara karşı fasıl yaklaşımı yanlış olur. 
 
HERKESE KARŞI KRİTER NEYSE...
 
Çok net ve açık söylüyoruz. Avrupa Birliği'nin kriterleri neyse Türkiye için de o kriterler dikkate alınmalıdır. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini Kıbrıs'la, mültecilerle diğer meselelerle değerlendirmek çok indirgemeci yaklaşımlar olur.  O 'dost çemberi' kavramını kimse kullanmamalıdır. Türkiye ve Avrupa Birliği'nden başlıyorsa Türkiye, üye devletler gibi eşit bir konumdadır. 
 
YPG MESAJI
 
Bir terör örgütüyle mücadele ederken başka bir terör örgütüne yardım etmek doğru değildir. YPG Türkiye için bir terör örgütüdür. Türkiye’nin terörle mücadele çizgisi bellidir. DAEŞ’in sınırda etkinliğine müsamaha göstermeyiz. Geçmişte yapılan hatalar müttefiklerimiz tarafından Suriye’de yapılmamalıdır.

MİLLİ MAÇ SIRASINDAKİ PROTESTO

Türkiye ile Yunanistan arasında milli maçta saygı duruşu sırasında yapılan protestoyu doğru bulmuyoruz. Vatandaşlar bir tepki gösterecekse de saygı duruşunun bitmesi gerekir. Bu tip büyük alanlarda vatandaşlarımızın birbirine karşı slogan atmasını doğru bulmuyoruz. O sıradaki saygı duruşuna gereken hassasiyetin gösterilmesini arzu ederiz.