''AK Parti içinde Erdoğan’ın yerine arayış başladı''

''AK Parti içinde Erdoğan’ın yerine arayış başladı''
Güncelleme:

Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu, Anayasa’ya göre Recep Tayyip Erdoğan’ın 3’üncü kez cumhurbaşkanlığına aday olamayacağını belirterek, “Erdoğan’ın yerine Cumhur İttifakı’nın adayı olarak önerilecek isim ve uygulanacak yöntem konusunda AKP kulislerinde arayış başladı” ifadesini kullandı.

Orhan Uğuroğlu, Anayasa’ya göre Recep Tayyip Erdoğan’ın 3’üncü kez cumhurbaşkanlığına aday olamayacağını belirterek, AKP’lilerin Anayasa’nın 101. maddesi karşısında ikiye bölündüğünü iddia ederek, “Erdoğan’ın yerine Cumhur İttifakı’nın adayı olarak önerilecek isim ve uygulanacak yöntem konusunda AKP kulislerinde arayış başladı” diye yazdı.

Uğuroğlu,  “Anayasa’nın 101. maddesinin açık ve net şu hükmü karşısında AKP’liler ikiye bölünmüş durumda. Madde 101: ‘Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.’ ” hatırlatmasını yaptı.

Uğuroğlu, yazısında şunları kaydetti:

“Değerli okurlarım, AKP kanadının bazı hukukçularının da olduğu bir grup diyor ki;- ‘Erdoğan 16 Nisan’da kabul edilen anayasa değişikliği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak 2018 seçimi ile yürürlüğe girdiğine göre bu tarihte birinci kez seçilmiş sayılır. Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yapacağı başvuru ikinci olacağı için kabul edilir… ‘Duayen siyasetçilerin ve hukukçuların da olduğu AKP’li bir grup diyor ki;

“2014’de halk tarafından ilk kez seçilen Erdoğan 2018’de yine halk tarafından ikinci kez seçildi. 16 Nisan’da yapılan anayasa değişikliğinde Erdoğan’ın durumu gözetilerek 101. Maddeye fıkra ekleyerek ya da geçici bir madde ile hüküm oluşturarak 3. kez adaylığının önündeki engel kaldırılmalıydı.YSK’nın başvuruyu reddetme ihtimal hukuken çok yüksektir. Kabul etse dahi Anayasa Mahkemesi’ne diğer cumhurbaşkanı adaylarının yapacağı “hak ihlali” başvurusu ile de Erdoğan’ın başvurusunun iptal edilme olasılığı çok fazladır.Bu anayasal durum göz önüne alınarak AKP’nin cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi için çalışmalara başlanması gerekir…”

“BAHÇELİ YSK YA DA ANAYASAM MAHKEMESİ İLE TEMAS MI KURMAKTADIR?”

Uğuroğlu, “2023 seçiminde cumhurbaşkanı adayımız o muhterem isim Recep Tayyip Erdoğan’dır…” diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye ise şu soruları yöneltti:

-YSK ya da Anayasa mahkemesi ile temas mı kurmaktadır?

– Erdoğan’ın 3. Kez aday olması için YSK’dan ya da Anayasa mahkemesinden güvence mi almaktadır?

– Erdoğan bile henüz aday olup olmayacağını açıkça söylememişken bu acele tavrının altında hangi amaç yatmaktadır?

– Erdoğan’ın iktidarının devamını sağlamak görevini neden üstlenmektedir? Bu görevi kim ya da kimler neden vermektedir?

– Erdoğan’ın 2023’de cumhurbaşkanlığı adaylığı kabul edilmezse MHP kimi aday gösterecektir?

– Bu durumda Bahçeli Cumhurbaşkanı adayı olacak mıdır?

Orhan Uğuroğlu'nun yazısının tamamı için...