AK Parti'nin eski anketçisi AK Parti'ye oy veren HDP'li seçmen oranı açıklandı

AK Parti'nin eski anketçisi AK Parti'ye oy veren HDP'li seçmen oranı açıklandı
Güncelleme:

Bir dönem AK Parti'nin anketlerini de yapan MAK Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Kulat son seçim anketlerini değerlendirirken AK Parti'nin hızla oy kaybettiğini belirterek, son anketlerdeki oy oranı içerisindeki HDP seçmen oranını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine yaklaşık bir yıl kalmışken, MAK Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat yaptıkları son anketin sonuçlarını yorumladı.

MAK'ın mayıs ayı Türkiye gündem araştırmasında AK Parti ile CHP arasındaki oy farkının yüzde 1,2'ye indiği, MHP'nin yüzde 7'lik seçim barajının da altında kaldığı görülüyordu.

 'AK PARTİ YÜZDE 28 GİBİ GÖRÜNSE DE YÜZDE 26 BANDINDA SEYREDİYOR DA OLABİLİR'

"AK Parti şu anda yüzde 28 civarında seyrediyor. Yüzde 28’in içerisinde 2 puan kadar kentte yaşayan HDP’li Kürt seçmenin kendilerini AK Parti içinde kamufle etme durumu var. Farklı endişelerden dolayı anketçilerimize gerçek kanaatlerini söylemeyip herhalde HDP’li seçmen dediğimiz seçmen kitlesi de var. HDP anketlerde baraj altı görünse de aslında baraj üstü, AK Parti de yüzde 28 görünse de yüzde 26 bandında seyrediyor da olabilir.’’

'BELEDİYELERDE ORTAYA KONULAN PERFORMANS İLGİYİ ARTIRIYOR'

"CHP, 24 Haziran seçiminde yüzde 22 bandındaydı ve uzunca bir süre o civardayken oy artışı dikkat çekiyor. Belediyelerde ortaya konulan performans ilgiyi arttırıyor. Yüzde 2-3 oy oranının oradan geldiğini düşünüyoruz. Bu ay oy oranı biraz daha arttı çünkü HDP’nin yüzde 10 barajını açsın diye destek veren ama aslında CHP’li olan seçmenin bir kısmı tekrar partisine dönüyor çünkü seçim barajı yüzde 10’ndan yüzde 7’ye çekilmişti. MHP’deki oy düşüşü, AK Parti ile doğru orantıda devam ediyor çünkü iktidarın yanlışlarının ortağı görülüyor seçmen tarafından."

 'İYİ PARTİ DİKKAT ÇEKİYOR'

"AK Partilileşen MHP, MHP’lileşen AK Parti sadece beraber oldukları için değil kullandıkları dil ve savundukları argümanlar üzerinden birbirlerine artık zarar vermeye başladılar. Bir AK Partili MHP’li gibi konuşmaya, bir MHP’li de AK Parti’yi aşırı savunmaya başladığı için kan kaybına uğramaya başladı. Oyunu arttıran en dikkat çekici parti şu an için İYİ Parti. AK Parti le yoluna ayıran her dört seçmenden ikisi İYİ Parti’ye giderken geri kalanlar Deva Partisi ve Gelecek Partisi’ne gidiyor."