AK Parti'nin İBB adayı Murat Kurum'dan ekonomik vaatler: Emekliye 2.500 TL destek

Güncelleme:

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, seçim vaatlerini ve projelerini açıkladı.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu' Tanıtım Toplantısı'nda seçim vaatlerini ve projelerini anlattı.

EKONOMİK VAATLERİ DİKKAT ÇEKTİ

Kurum'un ekonomik vaatleri toplantıya damgasını vurdu. Kurum, iş kuranlara 100 bin TL hibe, yeni evleneceklere 50 bin TL destek, üniversite öğrencilerine 10 bin lira eğitim bursu, ihtiyaç sahibi emeklilere ise 2.500 TL destek verileceğini söyledi.

Kurum'un açıklamalarından satır başları:

Bugün bu salonda varlıklarıyla bizi güçlendiren İstanbul sevdalılarına, bizi bir evlat gibi kardeş gibi bağrına basanlara, 'İstanbul hepimizin' diyerek destek veren tüm arkadaşlarımıza sevgilerimi iletiyorum. Çözümsüzlüğü değil çözümü konuşacağız. Umutsuzluğu değil umudu konuşacağız. Bugün hep birlikte 'Şimdi İstanbul' zamanı diyeceğiz

Burası İstanbul, şehirlerden bir şehir, mekanlardan bir mekan değildir. Dünyada bir benzeri daha yok. İki denizi, iki kıtayı medeniyetleri buluşturan bir şehirdir. 571 yıl boyunca hakikati, cesareti, kıtalara yayan erdemli bir şehirdir.

Bugün hep birlikte İstanbul'un gelecek yüzyılını belirleyecek 2034'ün 2053'ün büyük adımlarını konuşacağız. Çözümsüzlüğü değil çözümü konuşacağız. Bugün hep birlikte 'Şimdi İstanbul zamanı diyeceğiz.'

İstanbul vizyonu ihmal edilmiş bu şehrin kötü gidişatını sonlandıracak duruştur. Özen gösterilmemiş mahallelerin sokakların özlediği vizyondur. İstanbul vizyonu en çok da halkın vizyonudur. 

AK Parti belediyeciliği 30 yıl önce ilk defa İstanbul'da parladı. İstanbul'un 1994'te başlayan parlak ilerleyişi 2019'da fetret dönemine girdi. Yarı zamanlı belediyecilik anlayışıyla İstanbul problemler yumağı haline geldi. İstnabul'da büyük bir kaos ve karmaşa hakimdir. İstanbul çaresiz değildir.

İstanbul'un yeniden yıldızını parlatacak olan yönetim yaklaşımının adı 'Sistem İstanbul'. Sistem İstanbul'un merkezinde sadece siz varsınız. Her projemizde İstanbullulara sosyal yaşam sunacağız.

İşte 10 hedef...

TRAFİK

Uğraştıran değil ulaştıran bir İstanbul vadediyoruz. Her bir vatandaşımız yılda 288 saatini trafikte kaybediyor. Trafikte kaybettiğimiz vakti sevdiklerimize ayırmak istiyoruz. 

İstanbul'da 2019'da yüzde 47 olan trafik yoğunluğu bugün yüzde 64'e yükseldi. Zirve saatlerinde yüzde 90'ları bile aşıyor. 

5 ve 10 yıllık iki ayrı ulaşım planlaması yaptık. İstanbul'u trafik çilesine mahkum etmeyeceğiz. 

2034'teki hedefimiz 2034 karayolu ağırlığı yüzde 48'e çıkarmak, raylı sistemlerdeki payı da yüzde 48'e çıkaracağız. Deniz yolu ulaşımını da yüzde 4'e çıkarmaktır. Trafikte bu sayede çile azalacak. Ortalama yolculuk süresi 64 dakikadan 34 dakikaya düşecek. 

İstanbul trafiği 10 yılın sonunda geri dönmemek üzere son bulacak. 

Mevcut 328 km metro hattını 2029'a kadar 650 km'ye çıkaracağız. 2034'te de 1004 km'ye ulaştıracağız. İstanbul'daki iki yakaya iki tünel projesi yapıyoruz. 

ESENLER VE HAREM OTOGARLARINI TAŞIYORUZ

Esenler ve Harem Otogarlarını taşıyoruz. İki yakada 6 yeni lojistik merkez kuracağız. Bu iki projeyle kent içi trafikte bulunan ve yaklaşık 1 milyon ağır vasıta trafiğini şehrin çeperlerine taşımız olacağız. 

SİLİVRİ'YE METROBÜS

Silivri'ye metrobüs geliyor. Amacımız İstanbul'un her yerinde aynı hizmetleri götürmek. D100 karayolunu düzenleyecek metrobüs hattımızı Tüyap-Slivri hattına kadar uzatacağız. Bunu da çok kısa bir sürede hayata geçirmiş olacağız.

OTOPARK VE İSPARK

İstanbulumuza 250 bin araçlık otopark kazandıracağız. Aynı zamanda bu otoparklar deprem esnasında da toplanma alanı olarak kullanılacak.

Kendi evinin önünden aracını park edenlerden ücret almayacağız. Aynı zamanda İSRPAK'ta yüzde 25 indirim yapacağız. İlk yarım saat park ücretsiz olacak.

TAKSİ SORUNU

Taksi sorununu tamamen çözeceğiz. Tüm sistemleri 'Merkezi Taksi Sistemi' çatısı altında birleştireceğiz. Tek çatı altında bu çalışmaları yaparak taksi sayısını artıracağız.

DENİZ ULAŞIMI

Deniz ulaşımının payını 2 kat artıracağız. Beylikdüzü'nden Avcılar, Bakırköy, Yenikapı, Emminönü,Kabataş ve Beşiktaş'ta mini iskeleler kuracağız.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Deprem bir milli güvenlik sorunudur. Afetlere dirençli İstanbul vadediyoruz. 

Söz verdiklerinin yüzde 5'ini bile yapamadılar. İBB bu konut sayısıyla bizim ilçe belediyemizin başarısının yarısına ulaşamadı. Dönüşüm meselesi sorumluluk ve ciddiyet ister.

1 Nisan sabahı İstanbulûn kaybettiği yılları telafi edeceğiz. İstanbul'da tek riskli yapı kalmayıncaya kadar çalışacağız. 5 yılda 39 ilçemizde yatay mimari eksenli 650 bin konut inşa edeceğiz.

Biz öldürülen yavaşlatılan KİPTAŞ ile konutu başlatıyoruz. 15 Nisan'da başvuruları alacağız. Yarısı Bizden diyerek 700 bin TL hibe desteği sağlayacağız. 700 bin TL kredi desteği ve 100 bin TL de taşınma yardımı vereceğiz. 18 ayda bu konutlarımızı tamamlayacağız.

100 BİN SOSYAL KONUT DÜŞÜK FİYATLA KİRALANACAK

100 bin sosyal konut üreterek bunları düşük fiyatla kiralayacağız. Bu projelerimizden 39 ilçemiz de yararlanacak. Konutlar kesinlikle satılamayacak. İhtiyaç sahiplerine kiralanacak. Böylece yüksek kira fiyat artışlarına karşı düşük gelirleri koruyacağız

AFET YÖNETİM MERKEZİ

Atatürk Havalimanı'nda afet yönetim merkezi kuruyoruz. Bu merkezden tam donanımlı hastane komleksimizin yardım ve tıbbi malzemelerin lojistiğine kadar afet anında en çok ihtiyaç duyulan hava, kara ve deniz yollarına bağlantı noktalarıyla birlikte hizmet verecek.

İstanbul'umuza 6 yeni lojistik destek merkezleri kuracağız. Toplam sayıyı 7'ye çıkaracağız.

Mevcut iki acil durum hastanemize ek olarak biri Arnavutköy'de biri de Pendik'te olmak üzere iki yeni yeni acil hastanesine daha kavuşturacağız. Hasta yakınları için 8 konaklama merkezi kuracağız. 

İŞE ALIM

Haksız yere işten çıkarılanları geri alacağız.

Sürdürülebilir sosyal desteklerle eşitsizliği azaltacağız.

Bütüncül bir yaklaşımla çözümler üreteceğiz. Kimseyi haksız yere isten çıkarmayacağız.

7/24 KREŞ HİZMETİ

Her mahalleye çocuklarımız için 7/24 himzet verecek kreşler açacağız.

Aile kartla 0-4 yaş arası olan annelere verilen ücretsiz ulaşım hakkını değiştiriyoruz. Artık yaşı 0-6'ya çıkarıyoruz. Babalarımıza da çocuklarıyla ücretsiz seyahat hakkı veriyoruz.

ULAŞIMA YÜZDE 40 İNDİRİM

İlk işini kuran 100 bin girişimci kadına 100 bin TL hibe vereceğiz.

Okullarımızda beslenme desteği vereceğiz. İlköğretim öğrencilerine ulaşımı ücretsiz yapacağız.

1 Nisan sabahı gençlerimize yüzde 40 ulaşımda indirim yapacağız. Belediyelerimizin sosyal ve spor tesisleri de yüzde 50'ye varan indirimle gençlerimizin emrinde olacak.

Öğrenci evlerine aylık 25 m3 doğalgaz desteği vererek yanlarında olacağız.

YENİ EVLENECEKLERE 50 BİN LİRA

Yeni evlenecek gençlere 50 bin lira beyaz eşya yardımı yaparak yanlarında olacağız. İlk işini kuran gençlere 100 bin lira hibe vereceğiz.

10 BİN LİRA EĞİTİM BURSU

İhtiyaç sahibi üniversite öğrencilerimize aylık 10 bin lira eğitim bursu vereceğiz.

İki yakada 3 büyük yaşlı ve engelli yaşam merkezi kuracağız. 75 yaş üstü yaşlılarımızı online takip edeceğiz.

EMEKLİLERE 2.500 TL DESTEK

İhtiyaç sahibi emeklilerimiz için her ay İstanbul Kartlarına 2 bin 500 lira destek ödemesi yapacağız.

ÖĞRETMENLERE ULAŞIM DESTEĞİ

Özel okul ve sözleşmeli öğretmenlerimize de ulaşımda indirim desteği vereceğiz.

YENİ ARITMA TESİSİ

9 yeni ileri arıtma tesini kentimize kazandıracağız. İstanbul'a 6 yeni içme suyu barajı yapacağız. Kentin su kapasitesi yüzde 21 artacak. 2 adet 3 bin tonluk karı atık yakma tesisi yapacağız. İklim Dostu İstanbul projemiz ile hedefimiz 2040 yılında net sıfır emisyona ulaşmak olacak.

MAHALLE BAHÇELERİ YAPILACAK

39 ilçe 964 mahallemizde 'Mahalle Bahçeleri' yapacağız. İstanbullular yeşil ve doğa ile iç içe yaşacak. Bu bahçelerde kadınlar için özel kıraathaneler yapacağız.

ESENLER OTOGARI MİLLET BAHÇESİ OLACAK

Haliç’in her iki yakası yeniden düzenlenecek.

Tarihi Haydarpaşa Tren Garı ve Moda arasında kıyı düzenlemesi yaparak bu bölgeyi İstanbul’un en güzel alanlarından biri haline getirmek istiyoruz.

Bostancı’dan başlayıp doğuya doğru ilerleyen yeşil sahil bandını Pendik’te yapacağımız çevre düzenlemesiyle birlikte taçlandıracağız.

İstanbul’un tam ortasında artık bu şehre cevap veremeyen Esenler Otogarı’nı yeniden tasarlayarak tamamını bölgenin en büyük parkı haline getireceğiz.

İSTANBUL'UN KÖYLERİNE YÖNELİK PROJELER

Köylerimiz bizim için çok değerli. İstanbul’un 151 köyünde kırsal kalkınma projesi yapacağız. Her mahallemizi, kendi özgün duruşuyla birer turizm destinasyonu olarak yeniden kurgulayacağız.

Köylerimizin enerji ihtiyacını rüzgar ve güneşten sağlayacağız.

Tüm köylerimize doğrudan desteklerimizi sunacağız.

EMİNÖNÜ YENİDEN DÜZENLENECEK

Mirasını geleceğe taşıyan bir İstanbul vadediyoruz. Bağrında 37 bin tarihi değeri saklayan İstanbulumuzu yeniden dünyanın cazibe merkezi yapacağız.

Eminönü-Sirkeci sahil bandımızı düzenleyeceğiz. Tüm sokakları ve meydanları yeniden ele alacağız. Gece gündüz yaşayan bir gezinti yolu haline gelecek.

Fatih Camisi çevresini yeniden tasarlayacağız. Tüm bu bölgeye yayılan yürüyüş ve bisiklet yollarını, peyzaj uygulamalarını hayata geçiriyor olacağız. Fatih’in emanetine sahip çıkacağız.

Her gün milyonları ağırlayan Sultanahmet Süleymaniye Camisi çevresindeki yapılarda kapsamlı bir çevre düzenlemesi yapacağız.

Sirkeci Tren Garı’nda ray sistemi kaldırılmadan yapılacak tematik düzenlemeyle hazinemizin yaşayan bir parçası haline gelecek.

Millet Caddesi ve Ordu Caddesi’nde de düzenlemeler yapılacak.

Meydanlarımızı ihmal etmeyeceğiz. Bundan önce 40 ilimizde projelerimizi yaptık. İstanbul’un tüm meydanlarını ihya edeceğimizin sözünü veriyoruz.

KÜLTÜR VE SANAT PROJELERİ

Kültür sanat ve turizm ile yaşayan bir İstanbul vadediyoruz. İstanbul için yeni tesisler kuracağız. Mimarisiyle gurur duyduğumuz Atatürk Kültür Merkezimizin bir benzerini de Anadolu Yakası’nda kurulmasını isteyen hemşehrilerimiz var. Anadolu Kültür Merkezi’nin temellerini hızla atacağız.

İstanbul’da iki yeni tiyatroyu kentimize kazandıracağız. İBB Kültür Merkezi’nin sahnelerini kendilerine ücretsiz açarak, amatör tiyatro gruplarını destekleyeceğiz.

İstanbul Kültür Akademisi’ni kuracağız.

25 yaş altı İstanbullulara, İBB Şehir Tiyatroları ve ücretli konserlerde yılda 3 defa ücretsiz bilet gibi avantajlar sağlayan Genç İstanbul Kartı’nı devreye alacağız.

Rami Kütüphanesi’ne 3 kardeş geliyor. 3 şehir kütüphanesi kuracağız. İstanbul kitapların okunduğu, gençlerimizin huzurla ders çalıştığı bir mekan haline gelecek.

İstanbul bir festivaller şehri olacak. Tüm vatandaşlarımızın birlikte olacağı İstanbul festivallerini her yıl gerçekleştirip, gelenekselleştireceğiz.

Kaderine terk edilen İstanbul Şehir Müzesi ve Haliç Bilim Müzesi’ni hayata geçireceğiz.

HAYVAN YAŞAM ALANLARI

İstanbul’da maalesef başı boş gezen yüzbinlerce sahipsiz hayvan var. Annelerimiz endişe içinde, çocuklarımız tehdit altında. Biz bu sorunu farkındayız. Çözümsüz bırakılan bu sorunu gidereceğiz. 39 ilçemize tesislerimizi kuracağız. Bakıma ve tedaviye ihtiyaç duyan hayvanlarımızın ön bakımlarını burada yapacağız, iki büyük hayvan yaşam alanında hayvanlarımızın bakımlarını yapacağız.

Sahipsiz hayvanlar, İstanbullular için sorun olmaktan çıkacak.

DİJİSTANBUL

Sizlere hayatınızı kolaylaştırmak için Dijistanbul’u vadediyoruz. İstanbulla ilgili tüm yönetim süreçlerimizi, BYTE İstanbul çatısı altında hayata geçireceğiz. Ulaşımdan, afet yönetimine her süreci BYTE İstanbul’dan yöneteceğiz.

2036 OLİMPİYATLARI İÇİN HAZIRLIK

Göreve gelir gelmez ilk iş hedef 2036 diyeceğiz. Olimpiyatlar için konaklama imkanlarını yeniden geliştireceğiz.

964 mahallemizde herkesin yürüyerek ulaşabileceği tesisler yapacağız. Halkımızı ücretsiz şekilde sporla buluşturacağız.