Bakan Bozdağ'dan AYM açıklaması

Bakan Bozdağ'dan AYM açıklaması

Adalet Bakanı Bozdağ'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AYM'ye yönelik eleştirilerine destek geldi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ "Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararının anayasa ve yasayı ihlal olduğu açıktır" dedi. Bozdağ Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararları eleştirmesinin demokratik bir hak olduğunu söyledi.

"ERDOĞAN'IN ELEŞTİRMESİ DEMOKRATİK HAK"

Bir gazetecinin "CHP, Cumhurbaşkanı'nın AYM'nin verdiği kararla ilgili sözlerini geri alması halinde masaya döneceğini ifade etti. Ne diyorsunuz?" sorusuna Bozdağ, şu yanıtı verdi:

"Sayın Kılıçdaroğlu'nun AYM'yi veya kararlarını eleştirmesi nasıl bir demokratik haksa, Sayın Cumhurbaşkanı da AYM'nin verdiği kararları eleştirmesi o kadar doğrudur, o kadar demokratik haktır. Bundan Sayın Kılıçdaroğlu niye alınganlık gösteriyor, onu anlamak mümkün değil. Yargıyla, yargı görevi yapanlarla, yargı kararlarıyla ilgili SayınKılıçdaroğlu'nun söyledikleri kayıtlardadır. Her gün söylüyor. Sayın Cumhurbaşkanı, anayasa ve yasa ihlali olduğu açık olan bir karar hakkında anayasa ve Türkiye'nin taraf olduğu insan hakları sözleşmelerine göre hareket etmesi gereken mahkemenin anayasa ihlali yaptığına inandığını ve o nedenle böyle bir açıklama yaptığını zaten ifade etti. Yani, bunu herkes gibi Sayın Cumhurbaşkanı'nın söylemesi kadar doğal bir şey olamaz. SayınKılıçdaroğlu'nun böyle bir tepki göstermesini doğru bulmuyorum."

"BU KARARA BAŞKALARI UYMAK ZORUNDA DEĞİL"

Bozdağ, "AYM'nin verdiği kararı, açık bir anayasa ihlali olarak mı görüyorsunuz?" sorusuna, konuyla ilgili bir açıklama yapacağını ifade etti.

"Sayın Cumhurbaşkanı'nın 'uymuyorum' demesini nasıl okumak lazım?" sorusuna Bozdağ, "Bu karar Sayın Cumhurbaşkanımıza uygulanacak bir karar mı? Bu karar bireysel bir karar. Sadece başvuranları ilgilendiren bir karardır. Kamuoyunda başkalarının uymakla zorunlu olduğu bir karar değildir" karşılığını verdi.

ERDOĞAN "SAYGI DUYMUYORUM" DEMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutukluluk hallerinin "hak ihlali" olduğuna karar vermesinin ardından ortalık karışmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan çok sert eleştirilerde bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi'nin kararını değerlendiren Erdoğan, "Mahkeme'nin bu kararına uymuyorum ve saygı duymuyorum." demişti.