CHP tüzük kurultayı yapacak... Neşter vuruluyor

CHP tüzük kurultayı yapacak... Neşter vuruluyor
Güncelleme:

CHP olağan kurultayın ardından tüzük kurultayı da yapacak.

CHP'de olağan kurultayın ardından tüzük kurultayı da yapacak. Yapılacak değişiklik ile delege seçiminde neşter vurulacak.Genel Başkan Yardımcısı Bingöl, Sadece tüzük değişikliğine yönelik bir kurultay yapacağız. Çünkü çoğu zaman olağan kurultay içerisinde, birkaç maddelik tüzük değişikliği yeterli olmayabiliyor" dedi.

CHP, 3-4 Şubat 2018'de yapılacak 36.  Olağan Kurultayı'nın ardından özellikle il kongreleriyle ilgili düzenlemelere  gidilecek bir de tüzük kurultayına hazırlanıyor.

Hafta sonu partisinin Adana il  kongresine katılan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, parti tabanına yönelik önemli  mesajlar verdi. 

Kılıçdaroğlu'nun gündeminde, kamuoyuna çok yansımamasına rağmen, parti  kulislerinde çokça konuşulan ve zaman zaman tartışmalara neden olan delege  seçimleri vardı.  "Delege hesabı yapanların partide işi yoktur." diyen Kılıçdaroğlu,  gelecek süreçte bu türden düzenlemelere gidilecek bir tüzük kurultayının  işaretini verdi.  36. Olağan Kurultayı'nı 3-4 Şubat 2018'de AnkaraSpor Salonu'nda  yapmaya hazırlanan CHP'de, olağan kurultayın sonrasında bir de tüzük kurultayı  gerçekleştirilecek. Zamanı henüz netleşmeyen tüzük kurultayında delege  seçimlerinin masaya yatırılması bekleniyor.

DELEGE SEÇİMİNE NEŞTER!

CHP tüzüğüne göre il yönetimleri, toplam milletvekili sayılarının iki  katı oranda kurultay delegesi belirliyor. Bu sistemde iller genel ve yerel  seçimlerde ister başarılı olsun ister olmasın seçtikleri delegelerle parti  yönetiminde söz sahibi oluyor.   

Örneğin Diyarbakır, Erzurum, Van ve Kahramanmaraş gibi büyükşehirlerde  milletvekili çıkaramayan CHP'de, bu iller kendileriyle eş değer ancak başarılı  diğer iller kadar delegeyle temsil hakkı alıyor.  Parti kulislerinde, yapılacak tüzük kurultayında gerçekleştirilmesi  beklenen değişiklikle iller için başarıya göre temsiliyet hakkı getirilebileceği  konuşuluyor.

TEKLİFLE NE AMAÇLANIYOR?

Kılıçdaroğlu milletvekillerinden gelecek günlerde, siyasi partilerdeki  delege sisteminin kaldırılmasıyla ilgili TBMM'ye kanun teklifi vermelerini de  istemişti.  Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamasını, AA muhabirine  değerlendiren Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Siyasi Partiler Kanunu'ndaki,  "Kongreler, seçilmiş delegelerle yapılır" hükmünü anımsattı.   Her siyasi parti gibi kendilerinin de üyelerle önce delege  seçtiklerini hatırlatan Bingöl, "Bu durum zaman zaman ciddi bir  sorun  yaşatabiliyor. Genel Başkanımız, bir kanun teklifi vererek delege sistemini  kaldırıp, üyelerle kongreyi yapmayı öngören bir kanunun teklifine yönelik bir  düşünce paylaştı." dedi. 

Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun işaret ettiği tüzük kurultayının bununla  ilgili olmadığını vurgulayan Tekin Bingöl, "Bu, Siyasi Partiler Kanunu'yla ilgili  bir şey. Değişiklik yapacağımız birtakım maddeler var. Kongrelerin işleyişiyle ve  benzerleriyle ilgili. Sadece tüzük değişikliğine yönelik bir kurultay yapacağız.  Çünkü çoğu zaman olağan kurultay içerisinde, birkaç maddelik tüzük değişikliği  yeterli olmayabiliyor. Tümüyle sadece tüzüğün değerlendirileceği bir kurultay  olacak tüzük kurultayı. O değişiklik de burada yapılacak." diye konuştu.

KOMİSYON KURULACAK!

Şu anda "bu madde veya şu madde değişecek" diye bir şey söylemenin  mümkün olmadığını belirten Bingöl, kurultay öncesi oluşturulacak bir komisyonla  değişikliğin hazırlığının yapılacağını söyledi. Kurulan komisyonun ilgili birimlerin yanı sıra il yönetimlerinin  görüşlerini de alarak değişiklikleri şekillendireceğini aktaran Bingöl, "Burada  Sayın Genel Başkanımızın söylediği gibi tek başına bir tüzük kurultayı yapılarak,  tüzük yeniden masaya yatırılacak, değerlendirilecek." dedi.

AA

Etiketler CHP kurultay tüzük