Demirtaş'tan koalisyon açıklaması: "Uzlaşsınlar..."

Demirtaş'tan koalisyon açıklaması: "Uzlaşsınlar..."

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, AK Parti ve CHP'nin koalisyon konusunda uzlaşmalarını istedi.

Demirtaş, “AK Parti ve CHP’nin sorumluluk üstlenerek uzlaşmasını bekliyoruz. İlkelerini uygun görüyorsak koalisyonun çalışmasını kolaylaştırırız” dedi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Diyarbakır mitinginde meydana gelen patlamada yaşamını yitirenler için İstasyon Meydanı’nda düzenlenen anma etkinliğine katıldı. Patlamanın yaşandığı alana karanfil bırakan Demirtaş, hükümet kurma çalışmalarına ilşikin şunları söyledi:

‘İlkelerini bilelim’

“Bizim HDP’nin tek başına kuracağı hükümet geçerdi. Fakat halkımız bize yeteri kadar destek vermedi. Koalisyon seçenekleri mecburen değerlendirilecek. Teamüller gereği AKP ve CHP’nin ilk koalisyon tartışmasını, görüşmesini sürdürmesi bekleniyor. Normal olan budur. “Hangi ilkeler çerçevesinde uzlaşmaya, tartışmaya çalıştıklarını bilirsek, biz de o ilkeleri partimizin ilkelerine uygun görüyorsak elbetteki öyle bir koalisyonun çalışmasını kolaylaştırırız. Hem muhalefet görevimizi yaparız hem de kolaylaştırırız, çalışmalarla teşvik ederiz.”

‘Ülkeye barış gelecek’

“Türkiye’nin hükümetsiz kalmaması lazım. Çözüm Süreci’ni sürdürmeyen hiçbir koalisyon başarılı olamaz. Çözüm Süreci’ne geri dönülmesi lazım” diyen Demirtaş, MHP’ye de şu mesajı gönderdi: “MHP’ye oy vermiş seçmen de bu ülkede savaş yanlısı değil. MHP’ye oy verdiğini ama barış istediğini belirten binlerce MHP’li ile seçim döneminde karşılaştık. Hiç öyle bir kez daha savaş çıkartırız, kandan besleniriz diye heveslenmesinler. İzin vermeyeceğiz, bu ülkeye barış gelecek.”

Provokasyonu önleme heyeti oluşturuldu

HDP, Diyarbakır’da provokasyonların boşa çıkarılmasını ve gerginliklerin düşürülmesini sağlamak amacıyla Demirtaş başkanlığında bir heyet oluşturma kararı aldı. Heyetin, HDP mitingine yapılan bombalı saldırıların, ardından 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların yarattığı gerginliğin ortadan kaldırılması için taraflarla görüşeceği belirtildi. Heyetin mümkün olması durumunda Hüda-Par ile de diyaloga geçecek.

‘Eylem talimatı bekliyorlar...’

Demirtaş, Diyarbakır mitinginde bombanın patladığı yere karanfil bıraktı ve şöyle dedi: “Bir çok Hizbullah militanı, elemanı şu anda Diyarbakır’da evlerinde silahlandırılmış durumdalar. Kendilerine dönük saldırı olduğunda kim kimi vuracak o da belirlenmiş durumda. IŞİD bağlantılı, yerelde de IŞİD destekçisi sunan güçler, hücre biçiminde, kaygım odur ki Türkiye’nin yüzlerce yerine eylem talimatı bekliyorlar. Devlet içinden destek almadan, Suriye’den biri elinde bombayla gelip, benim konuşma yapacağım yerde iki bombayı patlatamaz.”