Erdoğan'dan büyükelçilik açıklaması

Erdoğan'dan büyükelçilik açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali'de büyükelçilik için arazi istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali’deki büyükelçilik açılışında yaptığı konuşmada, "Gittiğim her yerde bize büyükçe bir yer verin de büyükelçilik yapalım diyorum. Çünkü bizim geleneklerimizde kiracılık yok. Hele hele büyükelçilik söz konusu olduğu zaman bereketli olmuyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti çerçevesinde Somali'ye gitti. Burada yeni Türkiye elçiliğinin açılışını yapan Erdoğan şunları söyledi:

"Gittiğim her yerde bize büyükçe bir yer verin de büyükelçilik yapalım diyorum. Çünkü bizim geleneklerimizde kiracılık yok. Hele hele büyükelçilik söz konusu olduğu zamanbereketli olmuyor. Oradaki hizmet de bereketli olmuyor. Şimdi atılan adımlar da hep bu istikamette yürüyor. Bunlardan birisi merhum Çağlayangil’in girişimiyle ABD’dekiTürk Evi. Şimdi orası bile bize yeterli gelmiyor. Dedim burayı yıkalım. Güzel bir proje yaptırdık. 32 katlı bir Türk Evi’ni yapıyoruz, yapacağız.

13-14 yıl önce Afrika’da biz 12 ülkede vardık ama şimdi 39 ülkede varız. Buralarda da kiracı olduğumuz büyükelçiliğin olmaması lazım. Onun için satın almaya başladık. Hedef 54 Afrika ülkesinin 54’ünde de elçilik açmak. Farklı yerlerden çalışan elçilik istemiyoruz. İnşallah bunu da başaracağız. Gerçekten şu anda Mogadişu Büyükelçilik Külliyesi bir örnek oldu. Albayrak ailesine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Cuma namazı burada kılındı. Bu da bir ilk. İnşallah bu da bereketiyle beraber gelecektir diye düşünüyorum.

Bu arada 2013 yılında şehit olan polisimiz Sinan Yıldız’ın adı da burada bir toplantı salonunda yaşamaya devam ediyor. Kızılay Sağlık Meslek Yüksek Okulu binası Eylül ayında eğitime başlayacak. 400 dönüm arazi üzerinde de askeri eğitim merkezini inşa ediyoruz. İnşallah onun açılışında da Mogadişu’da olmak en büyük arzum.

BM çatısı altındaki bütün ülkeleri daha fazla sorumluluk almaya davet ediyoruz. Azerbaycan’ın tepkisini net ve tartışmaya mahal vermeyecek şekilde ortaya koymasından ötürü teşekkürlerimi sunuyorum."

BAŞ BAŞA GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile de baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan, Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği Külliyesi'nin açılışının ardından burada Şeyh Mahmud ile ikili görüşme yaptı. 

İki cumhurbaşkanının basına kapalı gerçekleşen görüşmesinden sonra heyetler arası görüşmelerin yapıldığı çalışma yemeğine geçildi.