Eski AK Partili isimden çok konuşulacak 15 Temmuz iddiası

Eski AK Partili isimden çok konuşulacak 15 Temmuz iddiası
Güncelleme:

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Eski AK Partili Hasan Karal, darbe girişimi sırasında iktidar partisine mensup bir milletvekilinin kendisini arayarak "Bakarsın ilerleyen saatlerde hava değişir, kendini ateşe atma" dediğini öne sürdü.

AK Parti saflarında üç dönem Rize Milletvekili olarak görev yapan, şimdilerde DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Hasan Karal 15 Temmız Darbe gecesiyle ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Halk TV yazarı İsmail Saymaz'a konuşan Karal, İstanbul Boğaz Köprüsü'nde görev yapan Rizeli polisin "Jandarma silahımızı alıyor" şeklindeki telefonu üzerine darbeyi öğrendiğini, bir grup partili ile silahlanarak Rize İl Jandarma Komutanlığı'na gittiğini söyledi.

Karal, darbe girişimi sırasında iktidar partisine mensup bir milletvekilinin kendisini arayarak "Bakarsın ilerleyen saatlerde hava değişir, kendini ateşe atma" dediğini söyledi.

"KENDİNİ ATEŞE ATMA"

Karal şöyle dedi:

"Bir milletvekili aradı. Dedi ki, 'Nerdesin?' 'Şu an alayı basıyorum' dedim. 'Çok ileri gitme, bakarsın ilerleyen saatlerde hava değişir. Kendini ateşe atma' dedi. Ben 'Şerefsizlik yapma! Alçak herif! Ne biçim konuşuyorsun!" diye tepki gösterdim."

 ŞU AN AK Parti’DE ÜST DÜZEY YÖNETİCİ

Karal, o tarihte milletvekili olan bu kişinin şu an AK Parti'de üst düzey yöneticilik yaptığını öne sürdü. Bu kişiyi partiye bildirdiğini anlatan Karal, "Adam ödüllendirildi" vurgusunu yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:

"O akşam TBMM'ye gelmeyen milletvekilleri arasında bugün partide ve bürokraside yönetici olanlar var. Şöyle mazeret bildirdiler: 'Dışarı çıkamadık ve bomba altındaydık.' Hepsi de meclise uzaklıkları 10 dakikayı geçmeyen evlerde oturuyor. Gitmediler kardeşim.

Karal, milletvekillerin risk almak istemediklerini syöleyerek, “Geçmişlerini karıştırdığımız zaman örgütle bağlantıları var. Daha önce illerinde ve ilçelerinde örgütte yöneticilik yapmışlar. Erdoğan, 'Çocuklarınızı bunların okullarından alın' dediği zaman 17-25 Aralık'tan sonra milletvekilleri ve bakanlardan çocuklarını okullardan almayanlar, 'Psikolojisi bozulur' diye bir sene daha okutanlar vardı. Bunlar bakandı, bakan. Milletvekiliydi. Hala AK Parti'deler. Kimi belediye başkanı, kimi milletvekili.” İfadelerini kullandı.

"ŞİMDİ TAYYİP BEY'LE BERABER MİLLET İTTİFAKI'NA SALLIYORLAR, ÇILDIRIYORUM"

Karal devamıda şöyle dedi:

Bizim AK Parti'yi niye bıraktığımızın sebepleri bunlar. Sapla saman birbirine karışmış. Yalandan FETÖ-Metö mücadelesi! O akşam MHP'nin attığı tweti biliyorsunuz, kimse sokağa çıkmasın diye. Şimdi Tayyip beyle beraber Millet İttifakı'na sallıyorlar. Çıldırıyorum."

 "AK PARTİLİ MUSTAFA ELİTAŞ RAPORUN YAYINLANMAMASI İÇİN ÇABA SARF ETTİ"

Öte yandan İsmail Saymaz, görüştüğü AK Parti üyesi eski bir milletvekilinin 15 Temmuz darbe girişimi araştırma komisyonuna ilişkin olarak, "Komisyonun bir evresinde Elitaş devreye girdi, raporun yayınlanmaması için özel çaba sarf etti" dediğini aktardı. 

Saymaz yazısında, "Halen AK Parti üyesi olan eski bir milletvekili "TBMM'nin en iyi raporlarındandır" dedi, telefon sohbetimizde. 'AK Parti'nin lehineydi. FETÖ'nün AK Parti'nin çok daha öncesinden beri süregelen bir örgütlenme olduğu ortaya kondu' diye ekledi. 'O halde neden yayınlanmadı?' diye sordum. Şöyle devam etti: 'Komisyonun bir evresinde Elitaş devreye girdi. Özel çaba sarf etti raporun yayınlanmaması için. Meclis başkanına baskı yaptı. Reşat Petek, yayınlanması gerektiğine dair ısrar etmesine rağmen Elitaş her seferinde devreye girdi.' 'Neden?' diye sordum. Dedi ki: 'Hiçbir neden söylemedi. Normalde komisyon üyelerine açıklama yapması lazım, şu nedenlerden sakıncalı görüyoruz, diye.'  AK Partili kaynağım, komisyon üyesi olan AK Partili bir milletvekilinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, 'Raporun yayınlanmasını engellemeye çalışıyorlar. Lütfen, yayınlansın' diye haber mesaj gönderdiğini anlatıyor. Kaynağım, 'Cumhurbaşkanı da ikna edildi. Rapor kadük oldu' diyor." ifadesini kullandı. 

İsmail Saymaz'ın Halktv'deki yazısının tamamı için...