Eski İçişleri Bakanı Erdoğan'a itiraz etti: ''Çözüm süreci kirli bir oyun''

Eski İçişleri Bakanı Erdoğan'a itiraz etti: ''Çözüm süreci kirli bir oyun''
Güncelleme:

Eski İçişleri Bakanı ve Yurt Partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakır'da yeniden çözüm sürecini dillendirmesini değerlendirdi. 

Saadettin Tantan "HDP'nin kapatılması ile çözüm sürecinin aynı süreçte ortaya çıkması yeni kirli ve büyük bir oyunun ortaya konulduğunun göstergesi. HDP'nin kapatılmasını kim istiyor? HDP'nin kapatılmasını Türkiye mi istiyor yoksa Suriye'de binlerce kişilik ordu kuran, Barzani ile PKK'nın barışmasını sağlamak için girişimlerde bulunan batılı güçler mi istiyor? Bu soruların cevabı çok önemli. Eğer bir çözüm süreci gerçekleştirilirse içerik bu sorulara verilecek yanıtlarda olacaktır. Büyük oyunun sırrı burada, bu oyun Birinci Dünya Savaşı'nda da oynandı" dedi.

Yeniçağ'dan Fatih Erboz'un haberine göre, Türkiye'nin çözüm süreci yerine bölgede konumunu güçlendirmek için adımlar atması gerektiğini belirten Tantan, iktidarın bunu yapmak yerine kolaycılığa kaçtığını ve birilerinin arzusunu yerine getirmeye çalıştığını iddia etti. 

Tantan, "Cilvegözü Sınır Kapısı kapatılırsa Suriye'de insani yardım Şam üzerinden yapılır. Bunun sonucunda Türkiye dış politikada kayba uğrar. Öncelikle Cenevre'de masadan dışlanabilir. AKP iktidarı dış politikayı kendi çıkarları doğrultusunda bir hesap aracı getirmekten çok, bölgede ki Türkiye'nin pozisyonunu düşünmeli. İran, bölgede güç olmak isterken, bölgede tüm dünya ülkeleri pozisyon alırken, Türkiye'de pozisyonunu almalı. Türkiye; çözüm süreci üzerinden beklentileri yerine girmek yerine, seçimi kazanmış Suriye hükümeti ile temasa geçilip hem Suriye'nin geleceğinde söz sahibi olmalı, hem de güneyinde kurulacak sözde Kürdistan devletini ortadan kaldırmalı. Bunun için Suriye ile temasa geçmeli" ifadelerini kullandı.

Yeniçağ