Hdp Mardin Milletvekili Sancar:

Hdp Mardin Milletvekili Sancar:

"Dokunulmazlık teklifi darbe girişimidir. Başkanlık yolunda en kritik dönemeçtir"

TBMM (AA) - HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, AK Parti'nin dokunulmazlık teklifinin, "darbe girişimi" olduğunu belirterek, "Ortada bir darbe planı var, bu darbeyi saray planlıyor, AKP uygulamaya sokmaya çalışıyor, MHP koltuk değnekliğini yapıyor, can suyunu CHP vermiş oluyor." dedi.

Sancar, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AK Parti'nin dokunulmazlıklarla ilgili kanun teklifini değerlendirdi.

Teklifin, Anayasa'nın 83. Madde'sini, anayasaya geçici madde ekleyerek askıya almak anlamına geldiğini savunan Sancar, AK Parti'nin, anayasa teorisinde olmayan bir yolu zorladığını öne sürdü.

Sancar, yapılmak istenilenin, dokunulmazlıkları kaldırmak, dosyası bulunan milletvekillerinin yargılanmasının önünü açmak olmadığını vurgulayarak, "Meclisi, siyaseti, bizim üzerimizden devre dışı bırakmaktır, darbe girişimidir, HDP'yi, siyaseti işlevsiz, Meclis'i muhalefetsiz, 5 milyonu temsiliyetsiz bırakmaktır. Başkanlık yolunda en kritik dönemeçtir." diye konuştu.

Bu darbe planına en hazin desteği CHP'nin sunduğunu anlatan Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erdoğan'ın, başkanlığa giden yolda oluşturduğu darbe senaryosuna CHP, en etkili, güçlü desteği sunmuştur. CHP, kendi liderinin ağzından Erdoğan'a 'seni başkan yaptıracağız, sen kaygılanma, meraklanma' mesajı vermiş oldu. Ortada bir darbe planı var, bu darbeyi saray planlıyor, AKP uygulamaya sokmaya çalışıyor, MHP koltuk değnekliğini yapıyor, şimdi ise can suyunu CHP vermiş oluyor. Kılıçdaroğlu, AKP'nin önerisi için, 'Bu anayasaya aykırıdır. Ama buna rağmen evet diyeceğiz' dedi. Evet derseniz başka anayasaya aykırılıklara nasıl itiraz edeceksiniz? CHP, bu yeni oluşan senaryoda tek demokratik muhalefet gücünün HDP olduğunu görmüştür, bunu sindirememiştir."

Sancar, dokunulmazlıklar konusunda şahsi kaygılarının, korkularının olmadığını ifade ederek, kendilerinin de bu konuyla ilgili önerilerini CHP ve AK Parti'ye sunduklarını, ancak iki partinin de buna yanaşmadığını savundu.

Mithat Sancar, "Anlaşılıyor ki ortada büyük bir oyun, tezgah var. Bu tezgahın en son, sağlam sütununu Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları dikti." değerlendirmesinde bulundu.

Meral Danış Beştaş da CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun dün yaptığı açıklamayla, başkanlığa giden yolda en büyük desteği vereceklerini ilk kez bu kadar açıkça ilan ettiğini belirtti.

Dokunulmaz bir parti ve milletvekilleri olmadığını vurgulayan Beştaş, "Halen kendilerini güvende hissetmeyen, HDP'yi baraj altı bırakamayan iktidar, ara seçimle başkanlık sistemini tek başına getirme hesapları yapıyor." dedi.