Seçim ittifakı suya düştü

Seçim ittifakı suya düştü

MHP ile BBP arasındaki ittifak arayışları sonuçsuz kaldı...

Milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edilmesine saatler kalmışken MHP ile BBP’nin seçim ittifakına yönelik arayışların sonuçsuz kaldığı ortaya çıktı. BBP, geçtiğimiz günlerde ittifak konusunu konuşmak üzere MHP lideri Devlet Bahçeli’den resmî olarak randevu talep etti. Ancak Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’ye randevu vermedi. BBP yönetimi MHP’li yöneticilerle ittifak konusunu gayrıresmi olarak görüştü. Kulislerde, parti yönetimlerinin ittifaka sıcak baktığı dile getirildi.

DESTİCİ, ŞART ÖNE SÜRMEDİ

Taraf gazetesinden Güler Yılmaz'ın haberine göre BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayırlı, bu süreci Taraf’a şu sözlerle anlattı: “BBP, mazisi MHP’de olan arkadaşlarımızın oluşturduğu bir yapı. BBP, 1993’te kurulduktan sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle Bahçeli tarafından ilk kez ziyaret edildi. Dostane bir tavır sergilendi ve bundan bütün ülkücüler, milliyetçiler mutluluk duydu. Milliyetçi, ülkücü kamuoyunda bir beklenti oluştu. 7 Haziran seçiminde işbirliği yapılabilir mi diye düşünüldü. Kamuoyunda bir beklenti oluştu. Her iki partinin tabanı böyle bir birlikteliğin kutuplaşmış Türk siyasetinde bir anahtar olabileceğini düşünüyordu. Ayrıca yapılan anketler yüzde 22-25 bandını gösteriyordu. Genel Başkanımız Destici, hiçbir şart öne sürmeden randevu talep etti. Randevu nezaketen bile dikkate alınmadı. MHP yönetimi ile il başkanlarıyla gayrıresmi görüşmelerimiz oldu. Tek tek bu işin doğru olacağı, ittifakın siyasetin önünü açacağı, AKP hükümetinin uygulamalarının son bulacağı ve yeni bir iktidar çıkabileceği söylenmeye başlandı. Büyük bir heyecan oldu ama beklentiye cevap verilemedi. Milliyetçi, ülkücü camiada büyük bir hayal kırıklığı oluşturuldu.

SAADET PARTİSİ İLE İTTİFAK ÇABASI

Bunun neden olmadığını Sayın Bahçeli biliyordur. Gerekli açıklamayı yapabileceklerdir. Kamuoyunda yüzde 25 bandında gösterilen bu birliktelik nasıl yok sayılabildi? Nasıl olmaması yönünde karar verilebildi? Herhalde önümüzdeki günlerde ilgili kişiler açıklayacaklardır. Ben MHP’ye gönül vermiş arkadaşlarımızın doğru bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. BBP ne istedi, şart mı koştu da olmadı. Konuşulmamış bir şeyin şartı mı olur? Biz konuşamadık ki. Bu sorulara cevap aramak kamuoyunun hakkıdır. Biz o zaman SP’nin de içinde yer alacağı bir birlikteliğin daha iyi olacağını da söylemiştik. Şimdi BBP olarak Saadet Partisi ile bir ittifaka doğru merkez sağı da içine alan bir yapı oluşturma çabası içindeyiz. Bu da bir heyecan oluşturdu. Bu yapı bile Türkiye’deki siyaseti şekillendirecektir.”

Seçim ittifakı suya düştü - Resim : 1

SEÇİME BİRLİKTE GİRSELER YÜZDE 25 OY ALACAKLARDI

Kamuoyu araştırmalarına göre, birlikte seçime girmeleri hâlinde MHP-BBP’nin oy oranı yüzde 22-25 bandında seyredecekti. Bu durumu değerlendiren BBP, ön koşul sürmeksizin MHP ile 7 Haziran seçimleri için ittifak yapmak istedi. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli istemediği için ittifakın gerçekleşmediği bildirildi. Bahçeli’nin, BBP lideri Mustafa Destici’nin randevu talebine yanıt bile vermediğine dikkat çekildi. “Bu ittifakın gerçekleşmemesinin ve iki genel başkan arasında temas bile kurulamamasının nedenini Devlet Bahçeli, kamuoyuna açıklamalıdır” görüşü dile getirildi. BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, “İttifak yapılsaydı. Türk milleti bir alternatif bulabilecekti. Beklenti, heyecan, geleceğe yönelik hayaller büyüktü. Lakin siyaset kurumu bunu üretemedi. Resmi görüşme mümkün olmadı” dedi.

Etiketler MHP bbp sp seçim ittifak