Şişli Belediyesi, trafik kazasında hayatını kaybedenleri anıyor

Şişli Belediyesi, trafik kazasında hayatını kaybedenleri anıyor

Şişli Belediyesi, Trafik Mağdurlarını Anma Günü’nde trafik kazalarında hayatını kaybedenler için bir araya gelecek, fidan dikecek.

Her yıl Kasım ayının 3. Pazarı Trafik Mağdurlarını Anma Günü. Şişli Belediyesi ve Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği, 15 Kasım 2015 Pazar günü yollarda hayatını kaybeden, yaralanan, sakat kalan milyonlarca insanımızı sevgi, saygı ile anmak ve trafik mağdurlarının yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için bir araya geliyor. Nişantaşı Mıstık Parkı’nda saat 14.30’da düzenlenecek anma etkinliğinde trafik mağdurları anılarak, trafik kazalarında hayatını kaybedenler için fidan dikilecek.

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, bugün yollardaki katliama dur demek ve yol suçlarına hayır demek için hatırlatma zamanı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Hepimizin karayolu ölümlerini, yaralanmalarını durdurmak için harekete geçmemiz gerekiyor. Trafik çarpışmaları tüm dünyanın ortak bir sorunu. Trafik çarpışmalarının büyük bir kısmı önlenebilir, öngörülebilir olaylardır. Bu konu ile ilgili mücadele, karayolu ölüm ve yaralanmalarının azalması için acil önlemlerin alınması, sadece bir günlük anma ile değil, bu konuda hepimizin üzerine düşeni yaparak ölüm ve yaralanmaların azaltılmasıyla mümkün olabilir. Umudumuz, yol tehlikelerinin;  karayolu ölüm ve yaralanmalarının azaltılarak, önlenebilir ve öngörülebilir trafik çarpışmalarının azalarak,  gelecekte daha az yol kurbanlarının olmasıdır. Şişli Belediyesi olarak trafik güvenliği konusunda çalışmalarımıza önce personelimizden başladık. Sürücülerimizin trafik güvenliği konusunda zorunlu eğitim almalarının yanı sıra, göreve başladığımız tarihten itibaren, emniyet kemeri kullanmayı,  belediyemiz sürücüleri için zorunlu hale getirdik. Şişli Belediyesi’nde görev yapan her sürücü emniyet kemerini takmak zorundadır. Şişli Belediyesi çalışma arkadaşımız Boysan Yakar’ı trafik teröründe kaybettik. Acımız ve kaybımız büyüktür. Tüm yurttaşlarımızı Trafik Mağdurlarını Anma Günü’nde, karayolu ölümlerini, yaralanmalarını durdurmak için harekete geçmeye çağırıyoruz. Nişantaşı Mıstık Parkı’nda 15 Kasım 2015 Pazar günü saat 14.30’da trafik mağdurları için bir fidan dikeceğiz ve trafik terörüne kurban gitmiş milyonlarca insanımızı anacağız”.

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre dünyada her yıl 1 milyon 250 binin üzerinde insan trafik çarpışması sonucu hayatını kaybediyor. 15-19 yaş grubu gençlerin ölüm nedenleri arasında trafik çarpışmaları 1. sırada yer alıyor. 10-14 ve 20-24 yaş grupları ölüm nedenleri arasında ise 2. sırada yer alıyor.

Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü’ne neden ihtiyaç var?

Trafik çarpışması sonucu ölümler ve yaralanmalar ani, şiddetli ve travmatik olaylar olarak bireyler üzerinde ömür boyu etkisini sürdürebilecek, çoğunlukla kalıcı olan etkiler bırakır. Her yıl, dünyanın her köşesinde gerçekleşen yeni çarpışmalarda yaşamını yitiren ya da sakatlanan milyonlarca trafik mağduru ve yakını , yıllardır acı çekmekte olan bu topluluğa eklenmektedir.

Milyonlarca kişinin yaşamakta olduğu bu büyük acı ve kederin yükü çok büyüktür çünkü trafik mağdurlarının büyük çoğunluğu gençtir ve ne yazık ki birçok çarpışma önlenebilir niteliktedir; ayrıca trafik kazalarından kaynaklanan ölüm ve yaralanma olaylarında mağdurlara ve ailelerine verilen yanıtlar ve kazaya karşı uygulanan kararlar genellikle empatiden uzaktır, eksiktir ve kaza sonrasında oluşan yaşam/yaşam kalitesi kaybı karşısında oldukça yetersizdir.

Bu özel Anma Günü, trafik mağdurlarının büyük ihtiyaç duyduğu bir konuda; yaşadıkları kayıp ve acıların kamuda tanınmasını ve kamu desteğinin sağlamasını amaçlamaktadır. Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü, çarpışma nedeniyle gerçekleşen ölüm ve yaralanmaları engellemek /durdurmak için çalışan tüm kamu/devlet ve özel sektör görevlileri için de önemli bir araç haline gelmiştir. Çünkü trafik çarpışmalarının giderek artan sayısıyla oluşan tehlikenin boyutuna dikkat çekip, çarpışma nedenli ölüm ve yaralanmaların insan yaşamına büyük etkisini göstererek, bu katliamın bir an önce önlenmesi için duyulan acil ihtiyacı ifade etme olanağı tanımaktadır.