Son yerel seçim anketleri dengeleri değiştirdi

Son yerel seçim anketleri dengeleri değiştirdi
Güncelleme:

Yerel seçimler yaklaşırken kamuoyu araştırma şirketleri de yaptıkları yerel seçim anket sonuçlarını paylaşmaya devam ediyor. Son anket verilerine göre Mart 2019 yerel seçimleri "ezber bozan" bir seçim olacağa benziyor.

Yerel seçimler yaklaşırken kamuoyu araştırma şirketleri de peş peşe yaptıkları çalışmaların sonuçlarını açıklıyor.

Yerel seçim anketleriyle ilgili son açıklama yapan araştırma firmaları Piar Araştırma ile Metropoll Araştırma oldu.

Piar Araştırma, yerel seçime yönelik yaptığı son seçim anketi araştırma sonucunu yayımladı. Seçim anketi sonuçlarına göre, İstanbul’da AK Parti’nin, Ankara’da CHP’nin adayı önde.

Araştırma, 19-22 Aralık tarihlerinde İstanbul’da 3 bin 120, Ankara’da 1950 kişiyle görüşülerek yapıldı. Anketin hata payı yüzde 1,8 olarak açıklandı. Buna göre İstanbul’da AK Parti’nin adayı olmasına kesin gözüyle bakılan Binali Yıldırım’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 36,5. CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu ise yüzde 33’le Yıldırım’ı takip ediyor.

Ankara’da ise İstanbul’un tam tersi bir durum var. Başkentte CHP’nin İYİ Parti’nin de desteğini alan adayı Mansur Yavaş yüzde 41,9’la ilk sırada. AK Parti’nin adayı Mehmet Özhaseki ise yüzde 35,2 olarak kayda geçti.

İşte Piar Araştırma'nın Ankara ve İstanbul'daki anket sonuçları:

 Son yerel seçim anketleri dengeleri değiştirdi - Resim : 1

METROPOLL ARAŞTIRMA: AK PARTİ'NİN OYU DÜŞECEK

Öte yandan Metropoll Araştırma'nın sahibi Prof. Dr. Özer Sencar da Mart 2019 yerel seçimlerinde AK Parti'nin 24 Haziran seçimlerinde aldığı oydan daha düşük bir oy alacağını söyledi.

DW Türkçe’den Aram Ekin Duran’a konuşan Prof. Sencar’a göre yerel seçimlerin olduğu dönemler, genel seçim dönemlerine göre iktidar partileri için daha sorunlu oluyor.

Yerel seçim döneminde, çok büyük bir kriz ve sıkıntı olmasa bile, iktidar seçmenleri içerisinde farklı gerekçelerle rahatsızlığı olanların bunu sandığa yansıttığını savunan Sencar, “Böylelikle iktidar partisine bir uyarı göndermiş olurlar. Ancak bu kez, bu düşüşün ne kadar olacağı önem kazanıyor” dedi.

Araştırmacıya göre Türkiye’de seçim dönemlerindeki ekonomik koşulların sandığa etkisine bakıldığında, ekonomik sıkıntıların artmasının iktidarın oy potansiyelini azalttığı görülüyor.

Prof. Sencar, 2007 genel seçimlerinde yüzde 46.6 olan AKP oyunun, 2009 yerel seçimlerinden yüzde 38.8’e düştüğüne dikkat çekti. Sencar, aynı dönemde ekonomideki büyümenin de yüzde 6’dan yüzde 4.5’e gerilediğini kaydetti.

Şu anda ekonomide yaşanan sıkıntılı durumun sandığa yansımasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Sencar şöyle devam etti: “İktidarın ekonomik sıkıntılara karşı alacağı tedbirler oydaki azalmanın da seviyesini belirleyecek. AKP iktidarı şu anda ekonomik sıkıntıların etkilerini minimize edecek pek çok tedbir almaya çalışıyor. İktidar, vergi indirimleri, kredi ödemelerinde yeniden yapılandırma vs. gibi adımlarla seçim öncesinde kriz koşullarının vatandaşa ağır şekilde yansımasına engel olmaya çalışıyor. Bunun ne kadar başarılı olacağını 31 Mart akşamı göreceğiz.”