Tbmm Genel Kurulu

Tbmm Genel Kurulu

AK Parti'nin, Genel Kurulun bugün bazı uluslararası anlaşmaları görüşmesi ve önümüzdeki hafta çalışmamasına ilişkin grup önerisi kabul edildi- HDP'nin, Türkiye'de kadın ve mülteci sığınmacıların yaşadığı sorunların araştırılmasına ilişkin önerisi kabul ed

TBMM (AA) - AK Parti'nin, TBMM Genel Kurulunun bugün bazı uluslararası anlaşmaları görüşmesi ve önümüzdeki hafta çalışmamasına ilişkin grup önerisi kabul edildi.

AK Parti, Danışma Kurulunun toplanamaması nedeniyle grup önerisini Genel Kurula taşıdı. AK Parti'nin önerisi yapılan oylama sonucunda kabul edildi.

Buna göre, aralarında 11 No'lu Protokol ile Değişik İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmeye Ek 7 No'lu Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Türkiye ile Bulgaristan ve Yunanistan Arasında Polis ve Gümrük İşbirliği Ortak Temas Merkezi Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Anlaşma ile Notaların Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın da bulunduğu bazı uluslararası anlaşmalar bugün görüşülecek. Genel Kurul, bugünkü çalışmalarının bitimine kadar mesai yapacak.

Kabul edilen öneriye göre Genel Kurul önümüzdeki hafta çalışmayacak, 22 Mart Salı günü sözlü soruların cevaplanmasının tamamlanmasına kadar çalışmalarını sürdürecek.

-HDP'nin önerisi kabul edilmedi

HDP de Türkiye'de kadın ve mülteci sığınmacıların yaşadığı sorunların araştırılması önergesinin Genel Kurulda bugün görüşülmesini grup önerisi olarak getirdi.

Partisi adına söz alan HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, yerinden yurdundan edilenlerin yarısından fazlasının kadınlar olduğunu söyledi. İç ve dış göçün engellenmesi için yapılacak olan çalışmalarda kadınların bir araya gelmesinin önemli olduğunu dile getiren Demirel, kadınların bir araya gelerek, kadına yönelik şiddeti önleyebileceklerini söyledi.

Demirel, "Gelen göçmen kadınların statüsü ne olursa olsun, yaşadıkları sorunları araştıralım ve bu sorunlara ilişkin çözüm üretecek politikaları hayata geçirelim" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ise Türkiye'de terörün öncelikli bir sorun olduğunu ama mülteci meselesinin en önemli dünya sorunu olduğunu söyledi. Yerinden ve yurdundan edilen insan sayısının 50 milyona yaklaştığına dikkati çeken Demir, Türkiye'nin büyük bir göçmen sorunu ile baş başa olduğunu, "Göç ve Uyum Bakanlığının" ivedilikle oluşması gerektiğini savundu.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen de Türkiye'nin ciddi bir yüzleşmeyle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, "Bulunduğunuz coğrafya sürekli mülteci üretiyorsa, bu coğrafyada mültecilerle ilgili sadece bir taahhütte bulunmak değil, bu ülkelerle ilişkilerde yeni mülteci akınına maruz kalmamaya dair bir stratejinizin olması gerekiyor" diye konuştu.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu ise Suriye'de süren savaşta yeni aktörlerin devreye girmesiyle çatışmaların şiddetlendiğini bildirdi. Türkiye'nin destansı bir kardeşlik örneği sergileyerek, Suriyeli kardeşlerine kapılarını açtığını belirten Katırcıoğlu, "Türkiye olarak mazlumların yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz" dedi.

AFAD'ın çalışmalarını anlatan Katırcıoğlu, Mecliste kurulan komisyonda da çalışmaların ele alındığını kaydetti.

HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.