Türkiye ile Rusya Halep'i masaya yatıracak

Türkiye ile Rusya Halep'i masaya yatıracak

Türk ve Rus yetkililer Halep konusunu görüşmek üzere toplantı yapacak.

Reuters haber ajansı, Türkiye ve Rusya'nın yarın Halep'i görüşmek üzere bir araya geleceğini son dakika olarak duyurdu. Ancak Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, görüşmenin özel ve spesifik bir buluşma olmadığını belirterek "Bizden açıklama gelirse onu dikkate almanızı rica ediyorum" dedi.

Türkiye Halep konusunda İran, ABD, Almanya, Katar ve AB ile de girişimlerde bulundu.

Halep'te Suriye ordusunun muhaliflere yönelik operasyonu sürüyor. Rejim güçlerinin kentin yüzde 95'inde kontrolü sağladığı belirtiliyor.

Suriye ordusunun Halep'e yönelik operasyonunun başladığı günden bu yana 2 bin 200 muhalif teslim oldu, 100 binin üzerinde sivil kentin doğusunu terk etti.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN TOPLANTI AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Çek mevkidaşı Lubomir Zaoralek ile basın toplantısında Rusya ile yapılacak toplantı hakkında bilgi verdi.

Çavuşıoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

- Halep’te katliamın durması için çaba sarf ediyoruz. Vahşetin zulmün belki de insanlık tarihinin en acımasız boyutunu görüyoruz Halep’te. Rejim ve destekçileri bunu sorumlusudur. İnsanlar açlıktan ölüyor insani yardımların ulaşması engelleniyor. Bunu sorumlusu rejim ve destekçileridir. Gayretlerimize devam edeceğiz. Herkes sussa Türkiye susmayacak. Tüm taraflarla gayretlerimizi sürdüreceğiz. Halep’te zulmeden de zulme rıza gösteren de aynı şekilde sorumludur. Sivil halkın tahliyesi için ateşkes sağlanmalıdır.

- Biz Rusya ve diğer ülkelerle sürekli görüşüyoruz. Yarınki de özel spesifik bir toplantı değil. Bizden bir açıklama gelirse onu dikkate almanızı rica ediyoruz.

- Biz AB’den bizim yanımızda yer almasını beklemiyoruz. Doğrunun yanında yer alsınlar yeter. AB Türkiye’yi eşit bir ortak gibi görmeli. AB’nin Türkiye gibi ülkelere ders verme anlayışı yerine “sorunlara birlikte nasıl çözüm üretiriz” anlayışı içinde olması gerekiyor. Son zamanlarda AB daha gerçekçi bir zemine doğru gidiyor. Bu olumlu ama biz artık sonuç da almak istiyoruz.Biz her zaman anlamlı diyaloga işbirliğine hazırız.