Prof. Dr. Veysel Batmaz'a büyük onur

Prof. Dr. Veysel Batmaz'a büyük onur
Güncelleme:

2016 Tekin Sönmez Edebiyat Ödülü Prof. Dr. Mehmet Veysel Batmaz'a verildi.

2016 Tekin Sönmez Edebiyat Ödülleri'nin, deneme, irdeleme, araştırma ve çeviri ödülü ulaşabildiği evrensel dilbilim alanlarını, Türk yazıncı geleneğinde Ataç çizgisine yakın yenilikçi çizgide tutarak, var olan akademik oluşumları irdeleyen deneme yazılarındaki çağcıl, modern Türkçeye bağlılığı nedeniyle Prof. Dr. Mehmet Veysel Batmaz'a verildi.

Şair ve Romancı Tekin Sönmez yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"17 Kasım 2016 Perşembe günü Ödülü alacak yazarlar:

Dr. Kemal Ateş
Prof. Dr. Mehmet Vetsel Batmaz
Prof. Dr. Betül Çotuksöken'dir.

Tekin Sönmez Edebiyat Ödülü, Türkçenin bir bilim dili, bir felsefe dili, bir edebiyat dili olduğunu bilen bir algı girişimidir.

Türkiye, derin bir fay kırılması etkisi yapan 15 Temmuz olgusunu yaşadı. Bu olgunun öncesi ve bugün de süren etkileri var. Bu etkilerin farklı düzeneklerle daha da ötelere gideceğini varsayabiliriz.

Bu ortamda ve bu koşullarda:

15 Temmuz'un Türkiye için salt toplumsal - siyasal bir fay kırılması değildir. Edebiyat, yazın dünyası, daha özü yazınsal metinlerle derin bağı olan evrensel dillerden Türkçe de bu kargaşadan payını aldı, daha da alacak. Sekiz sesli Türkçenin, üç sesli Arap abecesine indirgenmesi yapılıyor. Sonun nasıl olacağını bilemediğimiz, bu karmaşada ya da kargaşada (kaosda)  'Knut Hamsun' konumuna indirgenen yazarlar, gazeteciler oldu.

Bu ortamda ve bu koşullarda:

'Knut Hamsun' olmak mı olmamak mı, ikilemini keşif masasına alarak, (Türkiye'de edebiyat da ödüller de içinde) çöken pekçok şeyi yeniden kurmak 'inşa etmek' üzere yola çıkanların yanında, direngen ve dimdik ayakta kalan bir edebiyat kulvarının da varolduğunu göstermek için böyle bir ödül düşüncesi, 15 Temmuz sonrası oluştu.

Bu ortamda ve bu koşullarda son onlu yıllarda verilen ve alınan tüm edebiyat ödüllerinin de yeniden irdelenmesi edebiyat tarihi dizgeleri içinde gerçekleşecektir.
Bu ortamda ve bu koşullarda:
Tekin Sönmez Edebiyat Ödülleri, seçici kurulu yok. Danışmanlar var. Bu ödülün arkasında bir yayınevi yok.
Parasal bir çekim alanı yok.
Yansıma Dergisi (1972-75) sürecinde Nazım Hikmet inceleme yarışması açan ve bunu gerçekleştiren Tekin Sönmez var.