Sokağa çıkma yasağında kesilen ceza iptal edildi

Sokağa çıkma yasağında kesilen ceza iptal edildi
Güncelleme:

Koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağına uymayan vatandaş para cezasına çarptırıldı. Mahkeme itiraz üzerine yasakların kanuni bir dayanağı olmadığını belirterek cezayı iptal etti.

Koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağında kesilen ceza mahkeme tarafından iptal edildi. 

Bir vatandaş 2020 yılında Akçaabat Derecik Mahallesi'nde jandarma tarafından sokağa çıkma yasağına uymadığı gerekçesiyle idari para cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme cezanın iptal edilmesine karar verdi. 

"YASAKLARIN KANUNİ BİR DAYANAĞI YOKTUR"
Akçaabat Sulh Ceza Hakimliğinin Verdiği kararında şu ifadeler yer aldı:

Anayasamızın temel hak ve hürriyetleri sınırlanması başlığını taşıyan 13. madde şöyledir. Temel hak ve hürriyetler özlerine dokunulmak sızın yalnızca anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar anayasanın sözüne ve ruhuna demokratik toplum düzenin ve laik cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz. 13. maddeye göre temel hak ve hürriyetler sınırlandırılırken sınırlar kanunla yapılmalıdır ve sınırlama ve hürriyetler ancak kanunla sınırlanabilir hükmü haiz olduğu halde maske takma mecburiyeti, sokağa çıkma yasakları, şehirlerarası seyahat yasakları, sosyal mesafe yasakları vs. gibi yasakların kanuni bir dayanağı yoktur.

"KABAHAT OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ"
Bu tedbirlerin de kanunla öngörülmeleri gerekmektedir. Kanunla öngörülmemiş bütün tedbirler Anayasamızın 13. maddesinde hükme bağlanan ancak kanunla sınırlama şartına aykırı bulunmaktadır. İdareye sokağa çıkma, maske takma, sosyal mesafe ile ilgili açıkça bir yetki verilmediği gibi açıkça bir yetki verilmiş olduğu kabul edilse dahi hiçbir kanunumuzda salgın hastalıklarda maske takma sokağa çıkma yasağı sosyal mesafe mecburiyeti olduğuna dair yada ilgili idari makam tarafından getirilebileceğine dair hüküm bulunmadığından maske takma, sokağa çıkma yasağı, sosyal mesafe bulunması zorunluluğu bir kabahat olarak nitelendirilemez ve ihlali halinde idari para cezasına hükmedilemez. Bu mecburiyetlerin ihlali halinde 5326 sayılı kabahatler kanununun 32/2 gereği açık kanuni dayanak bulunması koşulu gerçekleşmeyeceği anlaşılmıştır. İdari para cezası tutanağı, hukuka aykırı olması nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar verilmiştir."

ANKA

Hadise ile Melike Şahin arasındaki ''imalı'' tartışma yayına damgasını vurdu Hadise ile Melike Şahin arasındaki ''imalı'' tartışma yayına damgasını vurdu Prof. Dr. Ahmet Ercan ve Prof. Dr. Naci Görür'den 4,8'lik depremin ardından korkutan uyarı Prof. Dr. Ahmet Ercan ve Prof. Dr. Naci Görür'den 4,8'lik depremin ardından korkutan uyarı Hadise kalçasındaki dövmenin ardından sınırları zorlamaya devam ediyor! Hadise kalçasındaki dövmenin ardından sınırları zorlamaya devam ediyor! CHP'li Cemal Enginyurt'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında çok konuşulacak iddia CHP'li Cemal Enginyurt'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında çok konuşulacak iddia AK Parti Erdoğan'ın yeniden aday olabileceği bir seçim için ilk kez tarih verdi! AK Parti Erdoğan'ın yeniden aday olabileceği bir seçim için ilk kez tarih verdi! Türkiye'nin Robinson Crusoe'u hastalandı; adaya belediye başkanı sahip çıktı Türkiye'nin Robinson Crusoe'u hastalandı; adaya belediye başkanı sahip çıktı Trafik cezalarına katmerli zam geliyor: Ehliyetlere iptal, araçlara da trafikten men cezası geliyor! Trafik cezalarına katmerli zam geliyor: Ehliyetlere iptal, araçlara da trafikten men cezası geliyor! Bankaların emekli promosyonları 25 bin TL'ye dayandı! Bankaların emekli promosyonları 25 bin TL'ye dayandı! Güzel oyuncu Devrim Özkan, Lucas Torreira'yı çabuk unuttu Güzel oyuncu Devrim Özkan, Lucas Torreira'yı çabuk unuttu Yıldırım Demirören'in kardeşi karşılıksız çekten tutuklandı! Yıldırım Demirören'in kardeşi karşılıksız çekten tutuklandı!
Sahibinin tasmasız bir şekilde sokağa saldığı Kocaeli'de pitbull ortalığı birbirine kattı Sahibinin tasmasız bir şekilde sokağa saldığı Kocaeli'de pitbull ortalığı birbirine kattı İmamoğlu mu, Erdoğan mı, Bayraktar mı, Fidan mı anketinin sonucu açıklandı İmamoğlu mu, Erdoğan mı, Bayraktar mı, Fidan mı anketinin sonucu açıklandı Geçen haftayı unutun! Asıl soğuklar bu hafta donduracak! Geçen haftayı unutun! Asıl soğuklar bu hafta donduracak! Suç makinesi seyyar satıcı Taksim'de kadın turiste hayatının kabusunu yaşattı Suç makinesi seyyar satıcı Taksim'de kadın turiste hayatının kabusunu yaşattı İbrahim Tatlıses 25 yaş küçük asistanıyla 4'üncü kez mi evlendi ? İbrahim Tatlıses 25 yaş küçük asistanıyla 4'üncü kez mi evlendi ? AK Parti fena karışacak: Erdoğan, AK Partili milletvekillerinin üstünü çizdi AK Parti fena karışacak: Erdoğan, AK Partili milletvekillerinin üstünü çizdi Survivor'a gözyaşları içinde veda eden Zeynep Alkan soluğu bakın nerede aldı Survivor'a gözyaşları içinde veda eden Zeynep Alkan soluğu bakın nerede aldı Kara hasret İstanbullulara müjde: Lapa lapa kar yağacak, megakente çığ düşecek! Kara hasret İstanbullulara müjde: Lapa lapa kar yağacak, megakente çığ düşecek! Türkiye'den tam 23 yıl sonra başlayan uçuşlarda büyük hüsran Türkiye'den tam 23 yıl sonra başlayan uçuşlarda büyük hüsran ''Öcalan'a hakaretten iddianame düzenlense desteklerim'' demişti ''Öcalan'a hakaretten iddianame düzenlense desteklerim'' demişti