TBMM'den TÜGVA açıklaması

TBMM'den TÜGVA açıklaması
Güncelleme:

TBMM Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “TÜGVA hakkındaki iddialarla ilgili olarak verilen 100’den fazla Meclis araştırması önergesi ile yazılı soru önergesi, Anayasa ve İçtüzük hükümlerine herhangi bir aykırılık taşımadıkları için işleme alınmıştır” denildi.

Türkiye Büyük millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) hakkında TBMM Başkanlığı’na sunulan soruların işleme alınmayıp iade edildiği yönündeki iddialarla ilgili açıklama yaptı.

TBMM Başkanlığından yapılan açıklamada, basın yayın organlarında, milletvekilleri tarafından “Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA)” hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulan soruların işleme alınmayıp iade edildiği yönünde haberler yayınlanması üzerine açıklamaya gerek duyulduğu kaydedilerek şu ifadelere yer verildi:

“İÇTÜZÜĞE UYGUNLUĞUNA BAKILIYOR”

“TBMM Başkanlığı’na sunulan Meclis araştırması önergeleri ile soru önergelerinin iade kapsamına alınıp alınmamasına önergelerin konularına göre değil, önerge metinlerinin Anayasa ve TBMM İçtüzüğü’ne uygunluğu bakımından yapılan değerlendirmeye göre karar verilmektedir. TÜGVA hakkındaki iddialarla ilgili olarak verilen 100’den fazla Meclis araştırması önergesi ile yazılı soru önergesi, Anayasa ve İçtüzük hükümlerine herhangi bir aykırılık taşımadıkları için işleme alınmıştır. Bu durum, yani aynı konuda çok sayıdaki önergenin daha önce işleme alınmış olması ve yine aynı soru önergesi metninde yer verilen, tamamı aynı konu hakkındaki çok sayıda sorudan sadece bazıları hakkında iade işlemi gerçekleştirilmesi, önergelerin konularına göre değerlendirilmediğini ispat etmektedir.

TBMM İçtüzüğü hükümleri, TBMM’nin çalışma usul ve esasları ile ilgili olarak herkesi, bu kapsamda milletvekillerini ve TBMM Başkanı’nı da bağlayan hukuk kurallarıdır. Bir yazılı soru önergesinin konusunun ya da önerge sahibi milletvekili açısından taşıdığı önemin, söz konusu önerge hakkında İçtüzük hükümlerinin uygulanmama gerekçesi olamayacağı izahtan varestedir.”