''Vahdettin haindir diyen herkes yargılanacak''

Güncelleme:

Rasim Ozan Kütahyalı’nın sunduğu programda Mustafa Albayrak ile gazeteci yazar Ümit Zileli arasında "Sultan Vahdettin" tartışması yaşandı. Albayrak "Vahdettin’in tırnağına kurban olun" diyerek Vahdettin'e hain diyen herkesin yargılanacağını öne sürdü.

Rasim Ozan Kütahyalı’nın sunduğu programda AK Parti iktidarına yakınlığıyla bilinen Mustafa Albayrak ile gazeteci yazar Ümit Zileli canlı yayında tartıştı.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk için Kurtuluş Savaşı döneminde "idam" kararı çıkartan son Osmanlı padişahı Vahdettin'i savunan Albayrak, Ümit Zileli'ye "Yargılanacaksın sende" diyerek yanıt verdi.

Albayrak ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer için de "Kimdi o bir it vardı" ifadelerini kullanınca Rasim Ozan Kütahyalı "canlı yayındayız" diye uyardı. Ancak Albayrak durmadı ve "Tunç Soyer denen faşist" ifadesini kullandı.

Bu sözlerin üzerine araya giren Ümit Zileli "Tunç Soyer orada Atatürk'ün sözlerini tekrar etti" dedi. Ancak Albayrak "yargılanacak, Vahdettin'e hain diyen yargılanacak sen de yargılanacaksın" dedi.

Tunç Soyer’e “Vahdettin” soruşturması

İçişleri Bakanlığı, Osmanlı Devleti’ne ve son padişah Vahdettin’e hakaret ettiği gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında soruşturma başlatmıştı.

Bakanlığın soruşturma kararına ilişkin bir açıklama yapan Tunç Soyer ise “İçişleri Bakanlığı’nın 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun 100. yılı kutlamalarındaki konuşmamdan dolayı bana soruşturma açtığını öğrendim. Sözlerim Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’undan alınmıştır. Maksadım çok açıktır: Milletin egemenliğine göz dikenlere karşı Cumhuriyetimizin yüz yıllık değerlerini ve devrimlerini savunmak, tüm tehlike ve tehditlere karşı korumak. Her sözümün arkasındayım. Buyurun, buradayım. Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir. İlelebet yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!” demişti.

Atatürk Nutuk'ta Sultan Vahdettin için ne demişti ?

İşte Nutuk'ta yer alan o satırlar:

“Saltanat ve hilafet makamında oturan Vahdettin soysuzlaşmış, şahsını ve bir de tahtını koruyabileceğini hayal ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa’nın başkanlığındaki hükûmet aciz, haysiyetsiz ve korkak…”