Yimpaş ve AK Parti aynı saflardaydı !

Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlGurbetçileri dolandırmak iddiasıyla gündeme gelen YİMPAŞ'ın patronu Dursun Uyar, AK Partililer ile cenaze namazında aynı saftaydı.
Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar (soldan ikinci), AKP Yozgat Milletvekili İlyas Arslan'ın cenazesinde bakanlar Şener, Yılmaz, Gül ve Aksu'yla berlikte namaz kıldı. FOTOĞRAF: HARUN GÖKÇEOĞLU / DHA
Almanya'nın binlerce gurbetçiyi dolandırdığı için aradığı Yimpaş Başkanı Uyar, üç Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı'yla birlikte cenaze namazında saf tuttu. Hükümet sessiz, bürokratlar ise 'İade yasal olmadığı için şimdilik serbest' diyor
23/10/2006 (326 kişi okudu)
SONER ARIKANOĞLU (Arşivi)
ANKARA - Binlerce gurbetçiyi dolandırdığı için Almanya'nın uluslararası düzeyde aradığı Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar, AKP Yozgat Milletvekili İlyas Arslan'ın cenaze töreninde dört bakanla namaz kıldı. Görüntü basına yansıdıktan sonra hükümet sessiz kalırken, İçişleri Bakanlığı bürokratları durumu şöyle açıkladı: "Anayasa, bir Türk vatandaşının başka ülkeye iadesini engelliyor. Almanya'nın yakalama ve iade talebi bu nedenle işleme konulmadı. Uyar'ın Türkiye'de yargılanması için dosya gönderilmesi istendi. Dosya gelmediği için bir işlem yapılmadı."
Zamanaşımı kapıda
Yimpaş Yönetim Kurulu Başkanı Uyar, şirketin halka arz işlemlerini Sermaye Piyasası Kanunu'na aykırı gerçekleştirdiği için Yozgat 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nce üç yıl hapse mahkûm edilmişti. Dava süreci yerel mahkemede altı ayda tamamlanırken, Yargıtay'daki temyiz süreci, aradan dört yıl geçmesine rağmen bitirilememişti. Temyiz sürecinin sekiz ay daha sürmesi halinde, AKP'ye yakınlığıyla tanınan Uyar'ın, zamanaşımıyla kurtulması gündeme gelmişti.
Almanya'da işlediği suçlardan ötürü bu ülkenin Uyar için İnterpol'e 2005'te kırmızı bülten başvurusu yaptığı, Uyar'ın, kırmızı bülten henüz çıkmadığından uluslararası düzeyde şimdilik difüzyonla arandığı bildirildi. Difüzyon, kırmızı bülten çıkana kadar onun yerine geçiyor.
Neden yakalanmıyor?
Uluslararası arama kaydı bulunan Uyar, geçen cuma günü AKP Yozgat Milletvekili Arslan'ın cenazesinde ortaya çıktı. Uyar, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile aynı safta cenaze namazı kıldı. Bu durum 'Uyar neden yakalanmıyor' sorusunu gündeme getirirken, Uyar hakkındaki difüzyonun, Adalet Bakanlığı'nın uyarısıyla Türkiye'de işleme konulmadığı öğrenildi.
Uyar'la ilgili süreç şöyle gelişti:
Almanya, Dursun Uyar hakkında difüzyon çıkarmakla kalmayıp, Türkiye'den iadesini istedi. İade talebi, Alman İnterpolü üzerinden Türk İnterpolü'ne
ulaştırıldı. İnterpol-Europol-Sirene Daire Başkanlığı, Adalet Bakanlığı'na Uyar hakkında difüzyon çıkarıldığını ve Almanya'nın iadesini istediğini bildirdi.
Adres tespiti yapılmış
Adalet Bakanlığı, Yozgat Başsavcılığı'na yazı yazarak Uyar'ın adreslerinin tespitini istedi. Yozgat Başsavcılığı, Uyar'ın Yozgat'ta yaşadığını bildirerek ev ve işyeri adreslerini bildirdi.
Ancak Adalet Bakanlığı, Türk İnterpolü'ne gönderdiği yazıda, Anayasa'nın 38. maddesi ve Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'ne (SİDAS) göre hiçbir Türk vatandaşının başka bir ülkeye iadesinin mümkün olmadığını söyledi. Uyar hakkındaki difüzyonun işleme konulmamasını isteyen Adalet Bakanlığı, Uyar'ın Almanya'da işlediği suçlar nedeniyle Türkiye'de yargılanabileceğini belirterek Almanya'dan dava dosyasının istenmesini talep etti.
Türk İnterpolü, Alman İnterpolü'yle bağlantı kurarak Uyar'ın dosyasını istedi. Ancak Almanya dosyayı henüz göndermediği için Uyar'la ilgili herhangi bir işlem yapılmadı.
Uyar'a koruma sağlayan Anayasa'nın 38. maddesi, "Uluslararası Ceza Divanı'na taraf olmanın gerektirdiği yükümlülükler hariç olmak üzere vatandaş, suç sebebiyle yabancı bir ülkeye verilemez", SİDAS ise "Her akit taraf tebaasını iade etmemek hakkını haiz olacaktır" diyor.
'Aransa orada olmazdı'
Arslan'ın cenaze töreninde Uyar'la aynı safta namaz kılan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, "Uyar'ı tanırım, herkes tanır. Arandığını bilmiyordum. Ama aransa zaten orada olmazdı, ilgililer gerekeni yapardı" diye konuştu.
Erdoğan: Bana mı sordun?
Almanya'da dolandırılan gurbetçiler, şikâyette bulundukları Başbakan Tayyip Erdoğan'dan azar işitmişti. Erdoğan'ın 26 Mayıs'ta Almanya'daki Türk vatandaşlarıyla yaptığı toplantıda, Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Demirci holdinglere para kaptıran vatandaşların mağduriyetinin giderilmesini istemiş, Erdoğan da "Dernek başkanı arkadaşımız belgeleri, delilleri neyse getirsin, durumu arkadaşlarımıza anlatsın" demişti. Erdoğan, Demirci ve arkadaşlarının söze girmesi üzerine de '1 milyon kişi para verdi' deniliyor. 1 milyon kişi bu parayı hangi evrak karşılığında verdi" diye kızmıştı. Erdoğan, bir kişinin "Sizin adınıza para toplanıyor" demesi üzerine de, "Benim adımı kullanarak para toplamak isteyenler olabilir. Sen bana açtın da sordun mu" demişti.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol