Devir Fazıl Sayı Dövelim Devri

Güncelleme:

Fazıl Say geçtiğimiz günlerde çıktı; ‘arabesk müziği sevmek vatan hainliğidir’ dedi. Yer yerinden oynadı, yerin dibinden babalar çıktı, Fazıl Say’ ı yerin dibine çekti.  Ne bencil pislikliği kaldı, ne bir hiç olduğu, ne terbiyesizliği…

Öyle ya bu ülkenin en popüler starlarına bakın. Hepsi alaylı, arabesk müzik ya da türkü söyleyen insanlar. İbrahim Tatlıses, Selami Şahin, Orhan Gencebay, Hakkı Bulut, Bülent Ersoy, Sibel Can, Ebru Gündeş vs …

Yani arabesk müzik yapmayan, söylemeyen star yok. Tamamı arabeskçi…

Gerçi ben bu isimler içinde Orhan Gencebay ve Selami Şahin’ i ayrı bir yerde görüyorum. Onlar yorumdan ziyade, beste yapan sanatçılar ve bir çok besteleri, yıllarca milyonların duygularına tercüman olmuş insanlar.

Daha doğrusu arabesk müziği sevmek durumunda değil kimse. Ben de çok basit bulurum, çok az dinlerim, dinleyince de kendimi bir tuhaf hissederim ama vatan hainliği demek de biraz ağır kaçar kabul ediyorum.

Bir de hadi böyle dedik, yıllarca bu işten ekmek kazanan insanlar var. Bu insanlar böyle yaşamlarını sürdürüyor, duygularını yüklüyor. Her şeyden önce emeğe saygısızlık bu laf.

Kaldı ki sen Fazıl Say gibi dünya çapında, klasik müzikle ilgilenen bir piyanist olacaksın, sonra hiç kaale almadığın alt kültür diye gördüğün müziği yerden yere vuracaksın.

Nerede kaldı senin büyüklüğün?

Ne gerek vardı yani, böyle hakarete varan laflara sözlere?

Yanlış olmuş…

Yine de ben azınlık haklarının da korunmasından yanayım.

Bir klasik müzik adamı, piyano virtüözü kolay yetişmiyor. Yıllarını ve saatlerini bu işe adıyor, dünya standartında işler yapıyorlar. O insanları da bizim el üstünde taşımamız lazım.

Sanatçı olarak o da toplumun bu gidişinden endişe duyup, duygularını, öfkesini bastırmadan, samimiyetle ağzına geleni söylemiş.

Bu kadar üstüne gitmemek lazım.

Çünkü onun gibi sanatçılar, toplumun çıtasını yukarıya çeken ve diğer ülkelerle müzik alanında rekabet eden bir özellik taşırlar.

Onun gibileri bizim pamuklara sarıp sarmalamamız lazım…

Değil yerin dibine batırmak, vurun abalıya yapmak…