Silahlı olaylar

Güncelleme:

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük yazdı: Silahlı olaylar

Son günlerde kamuoyuna yansıyan, İstanbul başta olmak üzere çeşitli şehirlerdeki kavga, silahlı saldırı, yaralama ve öldürme olaylarını büyük bir tedirginlik ve üzüntüyle izliyoruz. Toplum olarak ani sinirlenme ve kavgaların yaşandığı, husumet ve benzeri gerekçelerle silahlı yaralama ve öldürme olaylarının neredeyse olağan hale geldiği kötü bir süreçten geçiyoruz. Emniyet birimlerinin yoğun uğraşlarına rağmen maalesef asayiş olayları devam etmektedir.

Trafikte, sokakta, caddede yaşanan ufacık tartışmalar, büyük kavgalara dönüşmekte, hemen sopalar, silahlar çekilmektedir. Eskiden belinde silah taşımanın bir adabı, onu taşımanın bir ağırlığı vardı. Silah taşıyan insanlar, onu taşımanın ağırlığı ile etrafına karşı daha saygılı, kişilik olarak da daha soğukkanlı olurdu. Günümüzde ise maalesef bu özellikleri kaybederek, hem silah taşımayı yaygınlaştırdık, hem de onu taşımanın adabından uzaklaştık.

Can ve mal güvenliğimiz sağlanarak, huzurlu ve güvenli bir toplumda yaşamak, her bireyin temel hakkıdır. Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı, Anayasa ile güvence altına alınmıştır.  Devlet bunu sağlamak için vardır. Kişi hürriyetini ve güvenliğini sağlamak, kamu birimlerinin birinci vazifesidir. Ayrıca, kamu düzenini sağlamak amacıyla, asayiş uygulamaları dışında adli yaptırımlar uygulamak ve yeni yasal tedbirler almak yine devletin birincil vazifesidir.

Son yaşanan üzücü olaylar, bireysel anlamda silah bulundurma ve taşımanın daha sıkı kurallara bağlanarak, asayiş denetimlerinin ve adli uygulamaların artırılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Konunun sosyo-psikolojik yönü ise, uzmanlar tarafından değerlendirilmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.

Huzurlu ve güvenli güzel günler temennisiyle, kamuoyunun ve yetkililerin dikkat ve değerlendirmesine sunuyoruz. Saygılarımızla.

Levent Küçük

Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER)

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü