Gülşen'in cezasının gerekçesi belli oldu

Gülşen'in cezasının gerekçesi belli oldu
Güncelleme:

Orkestra arkadaşıyla şakalaşırken İmam Hatipliler için kullandığı bir ifade nedeniyle hakkında 10 ay hapis cezası verilen şarkıcı Gülşen’in cezasının gerekçesi açıklandı.

Gülşen’in geçen nisanda verdiği bir konserde, orkestra arkadaşına “İmam hatipte okumuş. Sapıklığı oradan geliyor” sözlerinin yer aldığı bir video 24 Ağustos 2022’de Twitter’de dolaşıma sokulmuştu. Videonun yayılmasının ardından Twitter’da ‘#GülşenTutuklansın’ diye etiket açılmıştı.

Gülşen hakkında soruşturma başlatılmış, aynı gün ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik‘ suçlamasıyla tutuklama kararı verilmişti. Bakırköy Cezaevi’nde dört gün kalan Gülşen, İstanbul 27’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 29 Ağustos’ta ‘konutu terk etmeme’ adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti. 

Daha sonra Gülşen’in ev hapsi kararına itiraz üzerine üst mahkemece ev hapsinin kaldırılmasına karar verilmişti.

İstanbul başsavcılığının hazırladığı iddianamede şarkıcı Gülşen’in ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçlamasıyla üç yıla kadar hapsi isteniyordu. İddianamedeki 702 müşteki arasında İstanbul İmam Hatip Lisesi mezunu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Gaziantep Önder İmam Hatipliler Derneği de yer alıyordu.

Gerekçeli karar

Yargılamayı yapan mahkeme, geçtiğimiz günlerde gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, imam hatipliler ‘Türk Ceza Kanunu’nun 216’ncı maddesinde belirtilen halkın bir kesimi kavramına dair insan topluluğu’ olarak tarif edildi.

Mahkeme, söz konusu kanunun düzenlenme amacının kamu barışı, kamu güvenliği, toplumun huzur ve refahı olduğunu aktardı ve ‘imam hatip mezunlarından oluşan büyük topluluğun’ kapsam dışında bırakılması durumunda kanunun düzenlenme amacının bertaraf edilme tehlikesi oluşabileceğini belirtti.

Gerekçeli karara göre, Gülşen’e beraat kararı verilmesi durumunda ‘sözlerin muhatabı olan bu büyük sayıdaki toplum kesiminde oluşan infial karşılıksız kalacaktı.’ Bu durumda maddenin düzenlenme amacında belirtilen barış ve hoşgörü ortamı somut bir şekilde tehlikeye atılacaktı.

Karara itiraz edildi

Gülşen, avukatları aracılığıyla karara itiraz etti. Hükmü kuran mahkeme, cezanın açıklanmasını geri bırakmıştı. Bu nedenle itirazı değerlendiren İstanbul 31’inci Ağır Ceza Mahkemesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının Gülşen’in lehine olduğunu değerlendirdi. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının usul ve yasaya uygun olduğuna hükmeden mahkeme, dosyayı kendi mahkemesine iade etti. Bu süreçte, Anayasa Mahkemesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması düzenlemesini iptal etti. Gülşen’in avukatı Emek Emre’nin verdiği bilgiye göre, bu düzenleme yürürlüğe girince dosya istinaf mahkemesine taşınacak.