ABD, TRT’nin basın kartlarını iptal etti!

ABD, TRT’nin basın kartlarını iptal etti!
Güncelleme:

ABD Kongresi Radyo ve Televizyon Muhabirleri Derneği (RTCA), Adalet Bakanlığı’nın (FARA) ‘lobi faaliyeti’ yapan kuruluş statüsüne aldığı TRT World muhabirlerine verdiği basın tanıtım kartını iptal etti.

Tele1'den Yılmaz Polat'ın haberine göre Kongre kuralları medyanın ‘herhangi bir kişi, şirket, kuruluş veya hükümet için lobi, reklam, tanıtım veya tanıtım çalışmalarına katılmasını’ yasaklıyor.

ABD Adalet Bakanlığı , Washington’da ofis açan TRT World Televizyonu’nun siyasi kimliği bulunduğu gerekçesiyle lobi faaliyetleri yapan kurumlar statüsünde kayıt yaptırmasını istemişti.

Buna göre, ‘Yabancı Ülke Temsilcileri Kayıt Yasası- FARA’ya (Foreign Agents Registration Act) 12 Mart’ta resmen kayıt yaptıran TRT World her 6 ayda bir Adalet Bakanlığına faaliyet raporu sunacak.

Kongre ABD’de lobi şirketleri , firma ve kuruluşların en yoğun faaliyet gösterdiği kurumların başında gelir.
Lobiciler Senatör ve Milletvekillerinin ofislerini sık sık ziyaret eder, sorunlarını iletir ve seçim kampanyalarına bağışta bulunur. Buna dernekler de dahildir. Kongre Basın Galerisi RTCA’ye akredite olan basın mensubu sayısı

Beyaz Saray dahil öteki kurumları izleyen yazılı ve görsel gazeteci sayısından çok daha fazladır. Kongre’deki Radyo ve Televizyon Derneği bağımsızdır ve yönetimle bir bağlantısı yoktur.

TRT World, ABD Adalet Bakanlığı’na altı ayda bir rapor verecek
 
Radyo ve Televizyon Kurumu’nun verdiği basın tanıtım kartıyla medya mensupları , ana binayla (Capitol Hill) Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinin ofislerinin bulunduğu (Dirksen ve Rayburn) binalarında basına gösterilen yerlerde görev yapıyor, genel kurul toplantılarını izliyor ve stüdyolardan yararlanabiliyor.

Basın tanıtım kartı olmayanlar sadece normal vatandaş gibi Senato ve Meclis ofis binalarına girebiliyor.
Öte yandan milyonlar akıtılan TRT’nin Washington’da iki ayrı binada ofisi bulunuyor. Washington’ın en gözde basın binası National Press Binası’nda ofisi olan TRT daha sonra Washington DC’de ikinci bir ofis daha kiraladı.

 
 

Tele1