Audi'nin eski CEO'suna emisyon skandalı için hapis cezası

Audi'nin eski CEO'suna emisyon skandalı için hapis cezası
Güncelleme:

Alman otomobil üreticisi Wolkswagen Grubu'nun lüks otomobil markası Audi'nin eski CEO’su Rupert Stadler'a hapis cezasına çarptırıldı.

Almanya'da bir mahkeme eski Audi CEO'su Rupert Stadler’ı dizel emisyon skandalı soruşturması kapsamında 1 yıl 9 ay ertelenmiş hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme ayrıca Stadler’ın devlet hazinesine ve sivil toplum kuruluşlarına verilmek üzere 1,1 milyon euro para cezası almasına hükmetti.

Stadler ile birlikte yargılanan eski Audi Motor Geliştirme Sorumlusu Wolfgang Hatz da 400 bin euro para cezası ile 2 yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı. Üçüncü sanık olan mühendis Giovanni P. de 1 yıl 9 ay ertelenmiş hapis cezası ile ve 50 bin euro para cezası aldı.

Wolkswagen Grubu'nun lüks otomobil markası Audi'nin eski CEO’su Rupert Stadler, şirketin dizel skandalında hüküm giyen ilk yönetim kurulu üyesi oldu.

WOLKSWAGEN 2015'TE KABUL ETMİŞTİ

Wolkswagen Grubu ve Audi, 2015 yılında emisyon testlerini geçmek için binlerce dizel motorlu araçta hile yapan yazılım kullandıklarını itiraf etmişti. Rupert Stadler ise skandal ortaya çıktıktan sonra manipüle edilmiş araçların satışına devam etmekle suçlanmış, ancak hakkındaki tüm suçlamaları reddetmişti.

Eylül 2020'den bu yana yargılanan Stadler’ın Avukatı Ulrike Thole-Groll geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Stadler'ın araçların manipüle edildiğini bilmediğini, ancak bu ihtimalin farkında olduğunu ve ihmalkarlıkta bulunduğunu kabul ettiğini söylemişti.

Savcılık ve sanıklar, mahkeme kararına 4 Temmuz'a kadar itiraz edebilecek.