Ameliyatsız Varis Tedavisi

Ameliyatsız Varis Tedavisi
Güncelleme:

Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, varisin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini hatırlatarak, uygun yöntemle Renkli Doppler Ultrasonla yapılacak muayenede elde edilecek venöz haritalamayla karar verilebileceğini belirtti.

Ameliyatsız varis tedavisi nedir?

Varis, kirli kanı taşıyan toplardamarın yetersiz kalması ve genişleyerek cilt yüzeyinde görülebilir hale gelmesidir. Bu sebeple varis şikâyeti olan kişilerin vakit geçirmeden uzman bir doktorla görüşmeleri ve uygun tedavi yöntemine karar vermeleri gerekir. Varisler vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir ama en çok bacaklarda ve ilerleyen yaşa bağlı olarak ellerin üstünde görülür. Görüntü dışında bir şikâyete sebep olmadan da uzun yıllar varlığını sürdürebilir. Öte yandan zamanında tedavi edilmeyen varisler zamanla büyüyerek, tedavisi oldukça güç sorunlara da sebep olabilir. Bacaklarda ağrı, şişme, kramp ve daha da ileri aşamada kronik toplardamar yetmezliğine dönüşebilir.

Varis hastalığı ameliyatla ya da ameliyat sayılmayacak operasyonlarla olmak üzere 2 şekilde tedavi edilir. Ameliyatla varis tedavisi, tamiri mümkün olmayan damarların bacak dokuları içinden çıkarılması için yapılır. 

Ameliyatsız varis tedavisi ise son yıllarda gelişen teknolojinin sunduğu imkanlardan faydalanarak, varislerin ameliyatsız yani kesi ve dikiş olmadan tedavi edilmesidir. Bu sayede varis hızlı ve konforlu biçimde tedavi edilebilir. Varisler, tüm dünyada kabul gören ve sıklıkla uygulanan 3 yöntemle, ameliyatsız şekilde tedavi edilir:

1. Lazerle varis tedavisi 

Günümüzde açık varis ameliyatının yerini alan lazerle varis tedavisi, son derece kolay, konforlu ve etkili bir uygulamadır. Lazer uygulaması görünen varislere değil, onu oluşturan ana damara yapılır. İşlem lokal anestezi ile yapılır, işlem sonrası hasta yürüyerek evine gidebilir, ertesi gün işbaşı yapabilir. Küçük varisler de beslenmeleri kesildiği için zamanla ortadan kalkarlar. Varislerin kaybolmalarını hızlandırmak için ayrıca köpük uygulaması yapılması da düşünülebilir.

2. Köpükle varis tedavisi

Erken aşamadaki varislere uygulanır. Buhar ve lazer tedavisinde kullanılan ısı enerjisi yerine kimyasal ilaç kullanılarak, damar içeriden yakılır ve kapatılır. Ultrason eşliğinde, ince bir iğne yardımıyla, hasta uyanıkken yapılır. Tedavinin hemen ardından yürümek mümkündür.

3. Buharla varis tedavisi 

Lazer tedavisiyle hemen hemen aynı işlemdir. Bu kez lazer yerine sterilize edilmiş su buharından yararlanılır. Buhar sayesinde varisli ana damar yakılır ve kapanması sağlanır. Yine ultrason görüntülemesi altında ve ince bir iğneyle yapılan işlem sırasında hasta bölgesel olarak uyuşturulur ve ağrı, acı hissetmez. Operasyon aynı gün içinde yapılır, hastanede yatmaya gerek yoktur. Tedavinin ardından hastalar hemen günlük yaşantılarına devam edebilirler.