Bir koronavirüs aşısı daha insanlar üzerinde test edilecek

Bir koronavirüs aşısı daha insanlar üzerinde test edilecek
Güncelleme:

Kanadalı ilaç geliştiricisi Medicago ve İngiliz GlaxoSmithKline (GSK), geliştirdikleri koronavirüs aşısını 30 bin gönüllü üzerinde test edecek.

İngiliz ilaç devi GlaxoSmithKline’ın yardımcı maddesini kullanan Kanadalı biyofarmasötik şirketi Medicago deneysel bir yeni tip corona virüs (Covid-19) aşısı geliştirdi.

Bağışıklık tepkisini güçlendirmek için bazı aşılara bir yardımcı madde ekleniyor ve bu da enfeksiyonlara karşı daha güçlü bağışıklık oluşturuyor. Uluslararası tütün şirketi Philip Morris tarafından finansal olarak desteklenen Medicago'nun aşısı, tütün bitkisinin yakın bir akrabasında yetişen virüs benzeri partikülleri kullanıyor. Aşının bağışıklık tepkisi oluşturması için söz konusu parçalara GSK’nın yardımcı maddesi ekleniyor.

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ AŞAMALARA DEVAM EDİLECEK

Her iki şirketten de yapılan açıklamada geliştirilen aşının 30 bin katılımcıyı içeren ikinci ve üçüncü aşama klinik deneylerine başladığı duyuruldu. Denemelerde, aşının etkinliğinin,  güvenliğinin ve bir bağışıklık tepkisini tetikleme yeteneğinin değerlendirileceği belirtildi.

Medicago'da bilimsel ve tıbbi işlerden sorumlu başkan yardımcısı Nathalie Landry, konuya ilişkin yaptığı  açıklamada, "Adjuvanlanmış aşı adayı için birinci aşama sonuçlarımız çok cesaret vericiydi ve daha fazla klinik çalışamanın yapılamsını tamamen destekliyordu" dedi.

GSK aşılarının baş tıp sorumlusu Thomas Breuer ise “İkinci ve üçüncü aşama klinik testlerini başlatmak  salgına karşı küresel mücadeleye katkımızda önemli bir adımdır” ifadlerini kullandı.

KANADA VE ABD'DE YÜRÜTÜLECEK

Bununla birlikte, ikinci aşama deneylerinin  Kanada'da birden fazla yerde ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) izniyle ABD'de yürütüleceği ifade edildi.Duyuruya göre gönüllüler arasında 18-64 yaş arası sağlıklı yetişkinler ve 65 yaş üstü yaşlı yetişkinler yer alacak.

KLİNİK DENEMELER 3 AŞAMADA YAPILIYOR

Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor. İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100'den fazla denek üzerinde test ediliyor. Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, binlerce denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

38 AŞI ADAYI, KLİNİK DENEME AŞAMASINDA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 21 Ekim itibarıyla dünya genelinde Covid-19'a karşı 38 aşı adayı klinik deneme, 149 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

9 AŞI ADAYI SON DÖNEMEÇTE

 Bununla birlikte, aralık ayında Çin'in Hubey eyalatine bağlı Wuhan kentinde başlayan pandemiye karşı 9 Üniversite ve ilaç şirketi, aşı yarışında son noktaya geldi. İnsan deneylerinin son aşamasına gelen Moderna, Oxford/AstraZeneca, CanSino, SinoPharm, JohnsonJohnson, BioNTech/Pfizer, Gamaleya Enstitüsü, Sanofi/GSK ve Sinofarm'ın aşıları şu anda dünya genelinde onbinlerce gönüllü üzerinde test ediliyor.