Eyvah ! Kısırlık oranı hızla artıyor

Eyvah ! Kısırlık oranı hızla artıyor

Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş'tan önemli açıklamalar.

Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, üreme sağlığının bugün bütün dünya ve Türkiye'de önemli bir sorun haline geldiğini kaydederek, "Geçmiş yıllara göre yaşam tarzımızda değişen birçok olumsuzluk üreme sağlığını da olumsuz etkiliyor" dedi. Tıraş, Türkiye'de bu olumsuzluktan etkilenen bölgelerin başında ise Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinin geldiğini söyledi.

Erkek ile ilgili gelişim gösteren infertilite (kısırlık) sorunlarında, en yaygın faktörlerden birisinin spermde meydana gelen bozukluklar olduğunu belirten Prof.Dr.Tıraş, "Erkek ile ilgili gelişim gösteren kısırlıklarda, yaklaşık yüzde 75 civarında sperm sorunu teşhis edilmektedir" diye konuştu.

Erkek kısırlığında gelişen tıp imkanlarının alternatif çözümler sunduğunu ifade eden Prof. Dr. Bülent Tıraş, bu kapsamda geliştirilen mikro akışkanlı çip teknolojisi ile önemli oranda başarı sağlandığını bildirdi.

Mikroçip teknolojisinin, kardın ve erkeğin embriyo oluşturan hücrelerinin doğada kat ettikleri yol ve davranış biçimlerini taklit eden ve orijinali gibi bir ortam sağlayan teknoloji olduğunu belirten Prof.Dr.Tıraş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mikroçip teknolojisinde asıl olan; erkeğin sınırlı sayıdaki spermlerinden en sağlıklı olanları seçip kadın yumurtası ile buluşturup embriyo oluşturmaktır. Bunun için, mikroçiplerdeki, gözle görülmeyecek biçimdeki küçük kanallar sadece sağlıklı spermlerin geçişine imkan verecek biçimde düzenlenmiştir. Bu kanalları geçen spermler ayıklanır ve en sağlıklıları, DNA'sı en düzgün olanları döllenmeyi sağlamak üzere anne adayına nakledilerek gebelik gerçekleşir."

ÜREME SAĞLIĞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Başta kısırlık olmak üzere kadın ve erkeğin üreme sağlığını etkileyen nedenleri ortaya çıkartan faktörleri sıralayan Prof.Dr. Bülent Tıraş, "Dünyada olduğu gibi bizim toplumumuzda da giderek su kirliliği, hava kirliliğinin giderek arttığından söz ediliyor. Gıdalara karışan ya da karıştırılan çeşitli katkı maddeleri, gıdaların saklandığı pet şişeler, gelişen teknoloji ve bilişim gereçleriyle insanların daha çok radyoaktif etkilere maruz kalması gibi nedenlerin bu olumsuzluğu körüklediği artık dünyanın her yerinde bilim çevrelerince vurgulanıyor" dedi.

Evlenme yaşının giderek uzamasının, doğal olarak çocuk sahibi olma yaşını da ilerilere attığını anlatan Prof.Dr.Bülent Tıraş, "Kadınların en doğurgan olduğu yaşlar 24-35 arasıdır. 35 yaşından sonra ise doğurganlık ciddi oranlarda azalır. 40'lı yaşlara gelindiğinde ise gebe kalma şansı oldukça düşer. Bu bir yandan kısırlık sorununu tetiklediği ya da çocuk sahibi olmayı güçleştirdiği gibi öte yandan tüp bebek tedavisini zora sokan bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü tüp bebek tedavisi her yaşta uygulanabilen bir tedavi değildir" diye konuştu.

KİMİ KARİYER, KİMİ ÇOCUK YAPMA PEŞİNDE

Türkiye'de bir kesimdeki kadınların öğrenimlerini sürdürüp, iş yaşamlarında kariyer yapma telaşı içinde olduklarını ve bu kadınların çocuk sahibi olmayı ötelediğini vurgulayan Prof.Dr.Bülent Tıraş, "Kırsal kesimdeki diğer grup kadınlar ise erken evleniyor. Erken evlenince de erken yaşta çocuk sahibi olmak istiyorlar. Fakat bilgi ve deneyimlerimiz bize; Türkiye'de gerek erkekte, gerekse kadın kısırlığında ciddi artışlar olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Obezitenin de kısırlıkta başlıca nedenlerden birisi olduğunun altını çizen Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, "Türkiye'de insanlarımızın yüzde 25'i obez denilen gruba giriyorlar. Obezite üreme sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerden birisi. Kadınlarda yumurtlama yeteneğini ve düzenini bozduğu gibi erkeklerde sperm sayısının azaltıyor ve sperm kalitesi üzerinde olumsuz etki yapıyor. Bunlara alkol, sigara kullanımının çoğalması, toplumda artan cinsel özgürlüklerin aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıkları da yoğunlaştırması gibi faktörler de da eklenince özellikle kadınların tüplerinde sıkıntılara yol açıyor. Bu da kısırlığın bir başka etkeni olarak karşımıza çıkıyor" dedi.