Metrobüs istasyonlarında sigaraya ‘dedektör’ takibi

Metrobüs istasyonlarında sigaraya ‘dedektör’ takibi
Güncelleme:

Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, hayata geçirdikleri ‘Yeşil Dedektör’ uygulamasıyla sigara içilmesi yasak alanlarda yapılacak ihlallerin önüne geçmek istediklerini belirtti.

Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, sigara bağımlılığı, yasaklar ve ‘Yeşil Dedektör’ uygulaması hakkında bilgi verdi. Yılmaz, kimyasal bağımlılıkların en problemlisi olarak sigarayı gördüklerini ve bir yılda sigaradan kaynaklı sağlık sorunlarıyla 100 bin kişini hayatını kaybettiğini söyledi. Elektronik sigara ve nargile türlerinin de sigara gibi kapalı alanlarda yasak olduğunun altını çizen Yılmaz, sigarada uygulanan yasakların bu ürünler üzerinde de keskin bir şekilde uygulanması gerektiğini söyledi. Elektronik sigaranın satışının bile yasak olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu konuda en büyük sıkıntının denetimlerde yaşandığını kaydetti.

UYGULAMAYLA İHBAR

Restoranlar, kafelerde hatta metrobüs istasyonlarında dahi kullanılan ‘Yeşil Dedektör’ uygulamasıyla sigara içilmeyen alanlarda yapılan ihlalleri kayıt altına alıp gerekli bildirimleri yaptıklarını söyleyen Savaş Yılmaz, Sağlık Bakanlığı’na giden yüzde 25 ile yüzde 30 arasında ihbarların bu uygulamayla yapıldığını söyledi. Yılmaz, “Türkiye’nin 2008 yılından sonra yasal anlamda kazandığı başarılara toplum olarak sahip çıkmamız lazım. Bu yüzden ‘Yeşil Dedektör’ diye bir mobil uygulama geliştirdik. Eğer bir kapalı alanda sigara ihlali görüyorsanız Yeşil Dedektör uygulamasıyla 3 tuşla ilgili yerlere ihbar edebiliyorsunuz ama buradan sonra ilgili denetim ve ekiplerin gerçekten bu denetimleri özveriyle yapması gerekiyor, yoksa bu kazanımları biz tek tek kaybetmeye başlarız. Restoranlarda, kafelerde, hatta metrobüs istasyonlarında bile bu ihlal bildirimini yapabilmeniz mümkün” dedi.

150 BİN KULLANICI

Uygulamaya ilginin çok yüksek olduğunu kaydeden Yılmaz şöyle devam etti: “Şu an 150 bin civarında indirme ve aktif kullanım var. Yeşil Dedektör üzerinden ilgili birimlere haber verilerek kanuni yaptırım yapılması sağlanıyor. Sigarayla ilgili kanuni yaptırımlar işletmeyi kapatma cezasına kadar gidebiliyor. Cezalar tamamen mevcut kanun çerçevesinde ‘Yeşil Dedektör’ün getirdiği bir yaptırım değil. Dedektör sadece bu ihbarları bildirim anlamında ve coğrafi analiz anlamında kolaylık sağlıyor” diye konuştu.

‘RAMAZAN BÜYÜK BİR FIRSAT’

Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, ramazan ayında günün büyük bir çoğunluğunun oruçlu olarak geçirildiğini belirterek, “16-17 saat oruçlu kaldığımızı düşünürsek sigara içen bir kişinin bu sürede sigara içmediğini görüyoruz. Gerçekten bu çok büyük bir fırsat. Sigara özellikle kansere yol açma bakımından en üst sıralarda, dolayısıyla bu ramazan ayını herkesin bir fırsat olarak görüp, karar verip sigarayı bırakmalarını istiyoruz. Bizim bununla ilgili destekleyici uygulamalarımız da var; birakabilirsin.org sitemizden sigarayı bırakmakla ilgili kendine özgü bir program yapmasını sağlayan bazı enstrümanlarımız var” ifadelerini kullandı.

text-ad
Yılan balıkları Meksika Körfezi’nden Aydın’a ulaştı Yılan balıkları Meksika Körfezi’nden Aydın’a ulaştı GAİN Medya’ya operasyon: Holding ve şirket yetkilileri gözaltında GAİN Medya’ya operasyon: Holding ve şirket yetkilileri gözaltında Adı af olmasa da teröristlere ''af gibi'' düzenlemelerin ayrıntıları belli oldu Adı af olmasa da teröristlere ''af gibi'' düzenlemelerin ayrıntıları belli oldu Bir ilimiz buz kesti; her yer dondu, uçaklar bile iniş yapamadı! Bir ilimiz buz kesti; her yer dondu, uçaklar bile iniş yapamadı! Konut fiyatlarının en çok yükseldiği şehirlerimiz belli oldu Konut fiyatlarının en çok yükseldiği şehirlerimiz belli oldu Ankara'da gizemli cisim paniği: Gökyüzünden düşen gizemli cisim aranıyor! Ankara'da gizemli cisim paniği: Gökyüzünden düşen gizemli cisim aranıyor! Tüm emeklilerin merak yeni yılın zamlı maaş tablosu ortaya çıktı Tüm emeklilerin merak yeni yılın zamlı maaş tablosu ortaya çıktı Bakan Şimşek ''Vergi borçları silinecek mi ?'' iddialarına yanıt verdi Bakan Şimşek ''Vergi borçları silinecek mi ?'' iddialarına yanıt verdi İstanbul'da meydan savaşı gibi sokak kavgası! Ortalık bir anda savaş alanına döndü! İstanbul'da meydan savaşı gibi sokak kavgası! Ortalık bir anda savaş alanına döndü! Uzak Şehir'in duştaki çok özel sahneye kıyafetli RTÜK önlemi alay konusu oldu! Uzak Şehir'in duştaki çok özel sahneye kıyafetli RTÜK önlemi alay konusu oldu!
Türkiye'nin eşsiz lezzeti Dünyanın En İyi 100 Lezzeti listesine 2'nci sıradan girmeyi başardı! Türkiye'nin eşsiz lezzeti Dünyanın En İyi 100 Lezzeti listesine 2'nci sıradan girmeyi başardı! İçişleri Bakanı'ndan polislere müjde: Polis memurlarının çalışma saatleri değişiyor! İçişleri Bakanı'ndan polislere müjde: Polis memurlarının çalışma saatleri değişiyor! Karadeniz'de işler kızıştı: Rus denizaltısı insansız deniz aracıyla vuruldu! Karadeniz'de işler kızıştı: Rus denizaltısı insansız deniz aracıyla vuruldu! Rıdvan Dilmen transfer bombasını patlattı: ''Lewandowski Süper Lig'e geliyor!'' Rıdvan Dilmen transfer bombasını patlattı: ''Lewandowski Süper Lig'e geliyor!'' Kız öğrencilere öğremenlerinden mide bulandıran taciz: ''Kızım odasından ağlayarak çıktı'' Kız öğrencilere öğremenlerinden mide bulandıran taciz: ''Kızım odasından ağlayarak çıktı'' Korkunç olay! Baba asılı halde, kızı ise yatağında ölü halde bulundu! Korkunç olay! Baba asılı halde, kızı ise yatağında ölü halde bulundu! Cem Küçük'ten olay olacak bir iddia daha: ''O da uyuşturucu testinden geçmeli'' Cem Küçük'ten olay olacak bir iddia daha: ''O da uyuşturucu testinden geçmeli'' Fenerbahçe, ligde 2 maç sonra kazandı; zirve takibinde hata yapmadı! Fenerbahçe, ligde 2 maç sonra kazandı; zirve takibinde hata yapmadı!