Otizmi kan testiyle ortaya çıkarmak artık mümkün

Otizmi kan testiyle ortaya çıkarmak artık mümkün
Güncelleme:

Bilim insanları, otizmin kan testi üzerinden ortaya çıkarılmasını mümkün kılan yeni bir yöntem geliştirmeyi başardı. Yöntemin yüzde 90 oranında başarılı olduğu paylaşıldı.

Birçok farklı etkenle ortaya çıkan ve bir anlamda beynin farklı şekillerde çalışmasına neden olan otizm, çevresel etkenlerden genlere kadar birçok şeyden kaynaklanmasından ötürü son derece zor fark ediliyor. Maalesef bu nörolojik durum yalnızca kişinin davranışlarının dikkatli bir şekilde izlenmesiyle ortaya çıkarılabiliyor. Yıllardır otizm için bir test gerçekleştirmeye çalışılıyor ve bir grup bilim insanı, sonunda etkili bir test geliştirmeyi başardıklarını duyurdu.

Birçok Avrupalı bilim insanının bir araya gelmesiyle oluşturulan ekip, kanda bulunan maddelerin ölçümüyle otizmin ortaya çıkarılmasını sağlayan yeni bir yöntem keşfetti. Yüzde 90 oranla doğru sonuçlar veren bu test, belirli proteinlerin sayımını yapmakta kullanılıyor.

Sayımla birlikte elde edilen değerler, bilim insanları tarafından geliştirilen karmaşık bir algoritma yardımıyla hesaplamaya dahil ediliyor. Bu hesaplamadan elde edilen sonuç ise kişinin otizme sahip olup olmadığını ortaya çıkarıyor.

Otizm tanısı koyulan 38 kişinin ve 31 kişilik kontrol grubunun dahil edildiği testte son derece iyi sonuçlar alınmış. Testin geliştirilmesiyle birlikte otizmi anlamanın daha kolay olabileceği, erken teşhis sayesinde durumdan şikayetçi olanların sayısının azalacağı düşünülüyor.

 

TeknoEkip.com

Etiketler otizm kan testi