Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin geliştirdiği kanser aşısının test sonuçları geldi

Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin geliştirdiği kanser aşısının test sonuçları geldi
Güncelleme:

Covid-19'a karşı geliştirdikleri aşıyla isimlerini dünya tarihine altın harflerle yazdıran Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, kansere karşı mRNA tabanlı aşıyı geliştirmeyi de başardı.

Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Almanya’da Coronavirüs’e karşı geliştirdikleri mRNA tabanlı aşıyı bu kez kansere karşı geliştirdi.

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, aşının kanserli tümörlerin büyümesini durdurduğunu ve hatta küçülttüğünü belirtildi. Uğur Şahin ile Özlem Türeci, belirli bir proteinin hücreye girmesiyle, vücudun kanserli hücreyi onarmaya başladığını kanıtladı.

44 HASTANIN YÜZDE 59’UNDA İKİ DOZDA TÜMÖRLER KÜÇÜLDÜ

44 hasta üzerinde deneyler yapıldı ve ilk iki dozdan sonra deneklerin yüzde 59’unda tümörler en az yüzde 30 oranında küçüldü. Hastaların yüzde 95’inde ise tümörlerin büyümesi durdu.

Dört doz verilen hastalarda bu oran yüzde 45’lere indi. Bunlarda tümör yüzde 30 küçüldü ama hastaların yüzde 74’ünde ise büyüme durdu. İki ve dört doz uygulamasında farklı sonuçlar çıkmasının nedeninin, sonuçların değerlendirilmesinde uygulanan yöntemler olduğu açıklandı.

2030’A KADAR 10 BİN HASTA HEDEFİ

Kanser aşısı denenen bazı hastalarda yan etkiler görüldü. İltihaplanma, ateş ve düşük tansiyon gibi kolay tedavi edilebilecek hastalıklar belirlendi. Hastaların ikisinde bu semptomlar uzun sürdü, birinde ise ağır yan etkiler dikkat çekti.

BioNTech, yeni aşıyla ilgili ikinci faz denemelere 2024’ün ilk aylarında başlamayı düşünüyor. Aşıyla ilgili onay alınırsa, 2030’a kadar 10 bin kanser hastasının tedavi edilmesi amaçlanıyor.

(Kaynak)