Yirmilik dişleri ihmal etmeyin

Yirmilik dişleri ihmal etmeyin

Yirmilik dişler beslenme şeklinin değişmesiyle kullanılmaz hale geliyor.

Ege Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Başkanı Prof. Dr. Sevtap Günbay, "akıl dişi" olarak da bilinen yirmilik dişlerin, beslenme şeklinin değişmesiyle zaman içinde kullanılmaz hale geldiğini söyledi.

Günbay; "Eski çağlarda sert yiyecekler tüketildiği için çeneye daha fazla ihtiyaç duyuluyordu ve çene yapısı genişti. Günümüzde değişen beslenme düzeniyle daha yumuşak yiyecekler tüketmemize bağlı olarak çene kemiklerinde bir daralma olduğundan, yirmilik dişler çıkarken sıkıntılara neden oluyor. Genellikle 18 yaşından itibaren dikey olarak çıkmaya başlayan dişler, bu süreci 40'lı yaşlara kadar devam ettirebilir. Dişler normal bir şekilde geliyorsa ve çenede yer mevcutsa fazla problem yaratmaz fakat yeterli yer yoksa öne doğru baskı yaparak alt kesici dişlerin çapraşıklığına neden olur." dedi.

Yirmilik dişlerin en arkada olup çok iyi temizlenemedikleri için çabuk çürüyebildiğini ifade eden Prof. Dr. Günbay, "Dar çene yapılarında yamukluklara sebep olurlar. Yamuklukla birlikte çene ve kulak bölgesinde iltihaplanma yaparlar. Bunların sonucu olarak ortodonti uzmanları, oluşan yamuklukları düzeltebilir ya da daha farklı bir problem olduğunda çekim yapılır. Operasyon sonucunda çenede şişlik, ağız açıklığında kısıtlama ve ateş gibi faktörler doğabilir. Bu belirtiler üç beş gün içinde azalır ve hasta iyileşmeye başlar." diye konuştu.

Cihan