Hala en golcüsü !

Hala en golcüsü !

Beşiktaş, UEFA Şampiyonlar Ligi B Grubu'nda Portekiz'in Benfica takımıyla yarın deplasmanda yapacağı maçla Avrupa kupalarındaki 185. karşılaşmasına çıkacak.

Siyah-beyazlılar, bugüne dek Avrupa kupalarında yaptığı 184 maçın  68'ini kazanıp, 37'sinde berabere kaldı, 79 müsabakada ise rakiplerine yenildi.  Avrupa arenasında rakip fileleri 231 kez havalandıran Beşiktaş, kalesinde ise 260  gol gördü.
 
Beşiktaş, 1959 yılında başlayan Avrupa kupaları serüveninde Türkiye'yi  17 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi, 7 kez Avrupa  Kupa Galipleri Kupası, 16 kez de UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi'nde  temsil  etti.
 
Siyah-beyazlı takımın Avrupa kupalarındaki performansı şöyle:
 
En farklı galibiyeti Saraybosna'ya karşı aldı
Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı skorlu galibiyetini Bosna  Hersek takımı Saraybosna'yı mağlup ederek elde etti.
 
Siyah-beyazlılar, 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası 1. tur rövanş  maçında deplasmanda rakibini 5-0 mağlup etti. Beşiktaş ayrıca, UEFA Avrupa  Ligi'nde İsrail'in Maccabi Tel Aviv ekibini de 5-1 mağlup ederek, farklı  galibiyetlerden birine daha ulaştı.
 
En farklı yenilgiler
Siyah-beyazlı takım, Avrupa kupalarındaki en farklı skorlu yenilgiyi  ise bir Şampiyonlar Ligi maçında aldı.
 
2007-2008 sezonunda Avrupa'nın en büyük organizasyonda yer alan  siyah-beyazlı takım, A Grubu'nda İngiltere'nin Liverpool ekibi karşısında ağır  yenilgiden kurtulamadı. Beşiktaş, deplasmandaki mücadelede 8-0'lık skorla sahadan  ayrıldı.
 
Beşiktaş, daha önceki en farklı skorlu yenilgisini yine bir İngiliz  ekibine karşı, yine UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yaşamıştı. Siyah-beyazlılar,  2000-2001 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi H Grubu'nda deplasmanda Leeds United'a  6-0 yenilmişti.
 
Deplasman karnesi
Beşiktaş, Benfica karşısında Avrupa kupalarında deplasmanda 93. maçına  çıkacak.
 
Avrupa kupalarında, dış sahalarda bugüne dek 92 maç yapan  siyah-beyazlılar, bu karşılaşmaların 20'sinde galip geldi, 17'sinde berabere  kaldı, 55 mücadelede ise sahadan yenilgiyle ayrıldı.
 
Beşiktaş, söz konusu maçlarda rakip fileleri 98 kez havalandırırken,  kalesinde ise 170 gol gördü.
 
Portekiz takımlarıyla 9. maç
Siyah-beyazlılar, Avrupa kupalarında daha önce Portekiz ekipleriyle 9  karşılaşma oynadı.
 
Bu ülke takımlarıyla oynadığı maçların, 2'isini kazanan siyah-beyazlı  ekip, 5'ini kaybetti, 2'sinden ise beraberlikle ayrıldı.
 
2005-2006 sezonunda UEFA Kupası grup maçında bir Portekiz takımıyla  eşleşen Beşiktaş, deplasmanda oynadığı maçta Vitoria Guimaraes'i 3-1 yendi.
 
UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2007-2008 sezonunda Porto ile aynı grupta  yer alan siyah-beyazlılar, BJK İnönü Stadı'nda 1-0, deplasmanda ise 2-0 mağlup  oldu.
 
2010-2011 sezonunda UEFA Avrupa Ligi gruplarında bir kez daha  Porto'yla eşleşen Beşiktaş, İstanbul'da 3-1 mağlup olup, deplasmanda ise 1-1  berabere kaldı.
 
UEFA Avrupa Ligi'nde 2011-2012 sezonunda Braga ile 3. turda eşleşen  Beşiktaş, deplasmandaki maçı 2-0 kazandı, İstanbul'daki karşılaşmayı ise 1-0  kaybetti.
 
Siyah-beyazlı takım, geçen sezon ise UEFA Avrupa Ligi'nde Sporting  Lizbon ile aynı grupta yer aldı. İstanbul'da rakibiyle 1-1 berabere kalan  Beşiktaş, deplasmandaki mücadeleden 3-1 mağlubiyetle ayrıldı.
 
Beşiktaş, bu ülke takımlarından Benfica ile ilk kez karşı karşıya  gelecek.
 
Oktay Derelioğlu hala en golcüsü
Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en golcü futbolcusu unvanı, Oktay  Derelioğlu'nda bulunuyor.
 
Siyah-beyazlı formayı giydiği dönemlerde Avrupa arenasında takımı  adına rakip fileleri 14 kez havalandıran Oktay'ı, 12 golle Brezilyalı Bobo  izliyor.
 
Beşiktaş'ta ayrıca 9 golle Daniel Gabriel Pancu, 8 golle Demba Ba,  yedişer golle Mehmet Özdilek ve Ricardo Quaresma, altışar golle de Feyyaz Uçar ve  Metin Tekin, Avrupa kupalarının en golcüleri olarak sıralanıyor.
 
Mevcut kadro içinde yer alan Quaresma, yarınki maçta atacağı gol veya  gollerle Demba Ba ile Pancu'yu geçmeye çalışacak.