Kablosuz kulaklıkla telekulak skandalı!

Kablosuz kulaklıkla telekulak skandalı!
Güncelleme:

ABD yaşanan bir olay kablosuz kullaklıkların başka birisini takip ve ses kaydetmek için kullanılabileceğini ortaya çıkardı.

Teknolojik aletlerin her geçen gün bambaşka özelliklerle kullanıcılara sunulması, üstelik bu özelliklerin tamamının hayatı kolaylaştırıyor olması ürünleri daha da cazip hale getiriyor. Doğru kullanıldığı takdirde insanın hayatını kolaylaştıran teknoloji, aynı zamanda kötü niyetli kişilerin kontrolündeyken korkunç sonuçlar doğurabiliyor. Milliyet'ten Betül Yasemin Keskin'in haberine göre ABD'nin Los Angeles kentinde tek başına yaşayan ve modellik yapan Corry adındaki genç kadın geçtiğimiz günlerde TikTok'taki hesabında bir paylaşımda bulundu. Film gibi bir olayla karşı karşıya kalan genç kadının binlerce takipçisi önünde anlattıkları ise hayret veren cinstendi. 

KULAKLIĞINI ÇANTASINA ATMIŞ

Corry, yaşadığı şehir Los Angelas'ta uzun süredir bir spor salonuna gidiyordu. Kısa bir süre önce spor salonunda biriyle tanıştı ve dışarıda buluşmaya karar verdiler. Birbirinin telefon numarasını alan ikili görüşmek için günü belirledi ve birkaç gün içinde buluştu. Bir şeyler içen ikili sonrasında ayrıldı. Genç kadın eve gittiğinde çantasında kendisine ait olmayan bir şey buldu. Corry'nin çantasından çıkan yeni nesil kablosuz kulaklık AirPods'tu. Genç kadın durumu fark edince kulaklıkların akşam buluştuğu adama ait olduğundan emin oldu. İlk bakışta masum bir karışıklık gibi görünen bu olay dakikalar sonra korku dolu bir hâl aldı. Corry ertesi güne kadar düşündü. Randevularından irtibatta kalmaya karar vererek ayrılan ikili buluşmadan sonra hiçbir şekilde konuşmamışlardı. Corry, "Kulaklığının kaybolduğunu fark etse mutlaka beni arardı" diye düşündü. Bu işte tehlikeli bir durum seziyordu ve kulaklığın tesadüf eseri çantasına düşmediğinden neredeyse emindi.

 SOSYAL MEDYA HESABI YOKTU

Daha önce sosyal medya hesaplarına bakmak aklının ucundan bile geçmeyen Corry, buluştuğu kişiyi araştırdı ancak ona ait tek bir hesap bile bulamadı. Elinde yalnızca bir telefon numarası ve kulaklık olan Corry artık kulaklığın çantasına bilerek konulduğuna ikna oldu. Buluştuğu adamın kendisini 'Bul' uygulamasından faydalanarak takip ettiğinden emin bir şekilde tekrar onunla iletişime geçti.

'BU BİR NUMARA, DİKKATLİ OLUN'

Randevunun ardından ürkütücü tavırlara maruz kalan TikToker, diğer kadınları da bir erkeğin korkunç AirPods numarasına kanmamaları konusunda uyardı. Buluştuğu genç adamın AirPods'un GPS özelliğini kullanarak konumunu takip edeceğini iddia eden Corry, yayınladığı TikTok videosunda şunları söyledi:  "Bu adam hakkında en başından beri gerçekten tuhaf hislerim vardı. Sonunda onunla yüzleştim, aradım ve kulaklıklarını çantama bilerek koyduğunu düşündüğümü söyledim. Onları bırakmak için bir adres istedim ancak bana kulaklıkları umursamadığını, yenisini aldığı ve bendeki kulaklıkları da mümkünse bir göle atmam gerektiğini söyledi."

 'ASLA TELEFONUNUZLA EŞLEŞTİRMEYİN'

Bu konuyla ilgili bilgi veren Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, "Bulduğunuz bir AirPods'u kendi telefonunuzla eşleştirdiğiniz an gerçek sahibi tarafından takip edilebilir. Bunun için de telefonun bir internet ağına bağlı olması yeterli. Yolda bulduğunuz ya da çantanıza konulan AirPods'u telefonunuzla eşleştirmeniz takip edilebileceğiniz anlamına gelir" diye konuştu.

Teknolojik aletlerin barındırdığı pek çok gizli tehlike olabileceğini söyleyen Demircan, "Sadece takip edilmek olarak düşünmeyin. Aynı zamanda bluetooth kulaklıkların olduğu ortamlarda ses dinleme de yapılabiliyor. Bulunduğunuz bir ortamda bluetooth kulaklık varsa telefonun algılayabileceği yerden dinleniyor olabilirsiniz. Bu tarz cihazları kullanırken hassas davranmak gerekir. Yolda bulduğumuz bluetooth kulaklıkları hiçbir şekilde telefonunuza tanımlamayın. Bulduğunuz yere yakın herhangi bir mekanın sahibine veya kolluk kuvvetine teslim edin" açıklamasında bulundu.