TSK'DAN AÇIKLAMA: UÇAKLAR HAVADA ÇARPIŞMADI..

TSK'DAN AÇIKLAMA: UÇAKLAR HAVADA ÇARPIŞMADI..

Malatya'da düşen uçaklar için TSK'dan açıklama: "Uçaklar havada çarpışmadı, düşen uçak 2013'te modernize edilmişti"

HABER3.COM - Genelkurmay Başkanlığı, Malatya'da düşen ve 4 askerin şehit olduğu F-4 uçaklarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada; Uçaklarımız çarpışmadı, irtifaları düşüktü' denildi. Genelkurmay açıklamasının başına alıntı şeklinde spot eklenmesi dikkat çekti.

Ancak Genelkurmay'dan yapılan bu resmi açıklama akıllara farklı soruları da getirdi. Çünkü 2 savaş uçağımızın "kol uçuşu" olarak adlandırılan kanat kanada yapılan uçuşlarda bir çarpışma yaşayarak düşmesi akıllara daha mantıklı geliyordu. Oysa Genelkurmay'ın açıklamasına göre uçaklarımızın her ikisi de düşük irtifada uçarken dağa çarparak düştüler.

Bu açıklamadan yola çıktığımızda 2 pilotumuzun da aynı anda aynı hatayı yapmış olduğu ortaya çıkıyor. Bu tespitte ise kafaları karıştıran TSK'nın iki önemli pilotunun aynı anda aynı hataya nasıl düştüğü oluyor. Durum böyle olunca bu sefer de akıllara gelen komplo teorilerinin başında iki iddia geliyor. Ya pilotlarımızın önündeki arazi haritalarında bir hata vardı ve arazi yükseltilerini göremediler ya da elektronik harpte kullanılan saldırı araçlarından biri olan frekans bozucularla bir suikast düzenlendi ve her iki uçağın da dijital irtifa göstergesi yanlış irtifayı gösteriyordu...

İşte Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan o açıklama:

“Hiçbir şeyi atlamadan, en ince ayrıntısına kadar, el emeği ve göz nuru dökülerek…”

RF-4E / TM uçakları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik keşif ihtiyaçlarını karşılamak üzere Türk Hava Kuvvetleri envanterinde görev yapmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, envanterinde bulunan her tür hava aracını etkinlikle ve emniyetle görev yapacak durumda tutmaktadır. Bu çerçevede, hava araçlarının bakımları, ehil ve yetkin personel tarafından, ilgili teknik dokümanların gerektirdiği periyotlarda ve yine ilgili teknik emirlerin dikte ettirdiği şekilde yapılmaktadır. Bakımı tamamlanmamış veya teknik kriterlere göre tespit edilen uçuş ömürlerini dolduran hava araçlarının, uçuş görevlerine tahsisi mümkün değildir.

24 Şubat 2015 günü meydana gelen kazada kaybettiğimiz her iki RF-4E/TM uçağı da 2013 yılında tamamlanan Işık Projesi çerçevesinde yapısal yenileme ve aviyonik modernizasyona tabi tutulmuşlardır.

Uçakların kullanım ömürleri, periyodik olarak yapılan bir dizi teknik testi takiben belirlenmektedir. Modernizasyona tabi tutulmuş olmalarına rağmen, teknik testler ışığında kullanım ömrünü doldurduğu tespit edilen uçaklarımız, kullanım dışı bırakılmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde meydana gelen her hangi bir kaza kırım sonrasında, yüzeysel hiçbir açıklama yapılmamaktadır. Kaza kırım incelemeleri, oluşturulan teknik ve ehil bir heyet tarafından bilimsel yöntemlerle tamamlanmaktadır. Adli makamlarla eş güdüm içerisinde yürütülen süreçte; emniyet inceleme heyeti ve ayrıca teknik inceleme heyetince, enkaz ve enkaz bölgesi detaylı olarak incelenerek tüm deliller toplanmakta; ilgili tüm kişilerin ifadelerine başvurulmakta; radar, uçak, telsiz, telefon ve video kayıtları başta olmak üzere her türlü bilgi, belge ve görüntü detaylı olarak incelenmektedir. Olayın teknik yönden incelemesinin yanı sıra, idari işlemlerle ilgili hususları açıklığa kavuşturmak maksadıyla, ayrı bir heyet tarafından da idari soruşturma başlatılmaktadır.

Detaylı incelemelerin tamamlanmasının ardından “Emniyet İncelemesi Sonuç Raporu” hazırlanmaktadır. Bu rapor çerçevesinde her türlü düzeltici işlemin yapılması ve benzer kazaların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması sağlanmaktadır. Ayrıca söz konusu raporun yayımlanmasının ardından kazanın sebep veya sebepleri resmî olarak açıklanabilmektedir.

Bahse konu kaza sonrasında da adli, teknik ve idari soruşturmalar başlatılmıştır. Bu kapsamda teknik sebepler, insan faktörü ve idari hususlar da dâhil olmak üzere kazaya etki edebilecek bütün konular detaylı olarak inceleme aşamasındadır. Bununla birlikte, yapılan ilk incelemelerde, uçaklarımızın herhangi bir dış etkiye maruz kalmadığı, havada çarpışmadığı, ancak irtifalarının uçtukları bölge için daha önceden tespit edilmiş emniyetli uçuş irtifasının altında kaldığı değerlendirilmektedir.

Soruşturmaların tamamlanmasının ardından elde edilen detaylı bulgu ve sonuçlar ilgili mevzuat çerçevesinde kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

BU AÇIKLAMADAN ÖNCE KOMUTAN SÖYLEMİŞTİ

Önceki gün Malatya’da düşen iki RF-4E eğitim uçağıyla ilgili Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, bugün Vatan gazetesine kaza nedeninin henüz kesin olmadığını söyledi ve ekledi: “İlk bulgulara göre iki uçak bulut içinde kontrolü kaybedip dağa çarpmış olabilir”

Murat Çelik'e konuşan komutan şunları söylemişti:

- Daha erken olduğunu biliyorum ama kaza nedeni belirlendi mi?
 
Henüz kesin bir şey söylemek için erken. Çıkan haberlerden hiçbirine kesin doğru diyemeyiz. Araştırma devam ediyor. Şu an için bildiğimiz, 2 uçak gece, kol uçuşundayken yaşanan bir kaza maalesef.
 
- İlk izlenim ne yönde? Kaza kırım uzmanlarının tahmini hangi ihtimalin daha yüksek olabileceği yönünde?
 
Şu an için, dediğim gibi kesin bilgi değil ama ilk bilgiler ışığında yapılan değerlendirme, gece uçuşu sırasında irtifayı kestirememe, bulut içinde kontrolsüz şekilde dağın tepesine vurma, ki bu havacılıkta en zor şartlardan biri, şeklinde olduğu yönünde. Tekrar ediyorum bu şu anki bilgilerle, şu an için yapılan tahmin. 
 
- Kol uçuşu olduğu için iki uçak birlikte çarpmış olabilir öyle değil mi? 
 
Tabii... Evet aynen öyle. Kolda uçtukları için tabii.
 
- Eğitim uçuşuydu değil mi?
 
Evet. Bizim rutin gece eğitim uçuşumuz.
 
- İki uçak arasında herhangi bir konuşma olup olmadığı belli mi?
 
Hayır, inceleniyor daha. Detayların ortaya çıkması zaman alır.